Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και Apple "κοκκίνισαν" τη Wall Street

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα των M. St. και Travelers δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall. Απογοήτευση από τις διαπιστώσεις της FED. Ισχυρές πιέσεις στην τεχνολογία λόγω Apple.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα των Morgan Stanley και Travelers δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall. Απογοήτευση από τις διαπιστώσεις της Βeige Book για την αμερικανική οικονομία. Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο λόγω Apple.

Τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσαν Morgan Stanley και Travelers κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες Dow και S&P έως και λίγο πριν την δημοσίευση της Beige Book από την Fed.

Ωστόσο οι διαπιστώσεις της Κεντρικής Τράπεζας περί επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Apple καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αναλυτικά, η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, Morgan Stanley γνωστοποίησε κερδοφορία 2,15 δισ. δολ. και έσοδα 9,89 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 46% με τον τίτλο να σημειώνει ωστόσο οριακή πτώση 0,1%.

Στον αντίποδα η μετοχή της Apple πιέζεται 5,7% -λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- καθώς τα καθαρά κέρδη γ΄τριμήνου ανήλθαν στα 6,62 δισ. δολ. έναντι 7,25 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν 15% τον Σεπτέμβριο ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο και 3,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της LPL Financial, John Canally, "η χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται ανάμεσα στις επιρροές που ασκούν τα εταιρικά αποτελέσματα, τα μακροοικονομικά στοιχεία και οι ειδήσεις από την ευρωπαική κρίση χρέους".

Παράλληλα παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά την διάψευση δημοσιεύματος περί συμφωνίας Γαλλίας και Γερμανία για ενίσχυση του ταμείου διασώσεων EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 1,8% στα 86,73 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,7% στα 1.642 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 10%, στα 0,54 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3%, στα 17,83 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,63%, στις 11.504,62 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 1,26%, στις 1.209,88 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,01%, στις 2.604,04 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καταιγιστικές αλλά αντιφατικές παραμένουν οι εξελίξεις από το μέτωπο της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη. Η είδηση ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει να αυξηθούν τα πυρομαχικά του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ διαψεύστηκε, και οι συνομιλίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 5.450 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,61% στις 5.914 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,52% στις 3.157 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v