Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή ώθηση στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street μετά τις πληροφορίες για Γαλλογερμανική συμφωνία. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο τραπεζικός κλάδος. Κέρδη 10% για τη μετοχή της BofA. Σε υψηλό 4 εβδομάδων το αργό. 

Οι πληροφορίες συμφωνίας Γαλλίας και Γερμανίας για ενίσχυση του ταμείου διασώσεων EFSF οδήγησε σε ισχυρά κέρδη τη Wall Street. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης οι τράπεζες. Άνοδος 10% για BofA. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αργά το βράδυ περί συμφωνίας Γαλλίας και Γερμανίας για ενίσχυση του ταμείου διασώσεων EFSF στα 2 τρισ. ευρώ προκάλεσε κύμα αγοραστικού ενδιαφέροντος στη Wall με τον Dow να πιάνει και τις 1.650 μονάδες για να υποχωρήσει στο κλείσιμο στις 11.577.

Παράλληλα, μια σειρά από καλά εταιρικά αποτελέσματα τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street και γύρισαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες παρά τις ισχυρές πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα η Bank of America συνέχισε τον χορό των καλών τραπεζικών αποτελεσμάτων -μετά την Citigroup την Δευτέρα-καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία στο γ’ τρίμηνο 2011 στα 6,2 δισ. δολάρια έναντι ζημιών 7,3 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα απογοήτευσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός της IBM. Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Cantor Fitzgerald, Marc Pado, "η κερδοφορία της IBM δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Και αυτό είναι πλέον το ζητούμενο. Τα εταιρικά αποτελέσματα συναντούν τους στόχους αλλά δεν καταφέρνουν να εκπλήξουν ευχάριστα τους επενδυτές".

Άνοδος 9,8% για την μετοχή της Bank of America και πτώση 4,7% για την IBM.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι Apple, Yahoo και Intel Corp.

Παράλληλα, παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για την ευρωπαική κρίση χρέους μετά την προειδοποίηση της Moody’s ότι ενδέχεται σύντομα να προχωρήσει σε αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών της Γαλλικής οικονομίας ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, σε σημερινή του ομιλία ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων νομισματικής πολιτικής προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στην αγορά, έστω και βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα ο Bernanke σημείωσε ότι η Fed θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα μόνο όταν εξομαλυνθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού πιέστηκε σημαντικά σήμερα, σημειώνοντας πτώση 1,2% στα 1.658 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,2% στα 88,26 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλό 4 εβδομάδων.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 5,4%, στα 0,54 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3,6%, στα 18,3 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,58%, στις 11.577,05 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 2,04%, στις 1.225,38 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,63%, στις 2.657,43 μονάδες.

Πτωτική ήταν η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι το άνοιγμα της συνεδρίασης της Wall Street, που περιόρισε τις απώλειες.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,49% στις 5.410 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι με πτώση 0,79% στις 3.141 μονάδες, ενώ ο DAX με άνοδο 0,31% στις 5.877 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v