Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στη Wall- Άνοδος 500 μ. για Dow

Η ανέλπιστη μείωση στους νέους ανέργους εμπνέει νέα αντίδραση στη Wall με αφορμή τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας. Άνοδος 500 μονάδων για Dow. Βουτιά 5% του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου.

Η ανέλπιστη μείωση στους νέους ανέργους εμπνέει νέα αντίδραση στη Wall με αφορμή τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας. Άνοδος 500 μονάδων για Dow. Βουτιά 5% του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου.

Ο δείκτης Dow Jones εκτινάσσεται 5% στις 11.258 μονάδες, ο S&P 5,6% στις 1.185 μονάδες, ο Nasdaq 5,5% στις 2.513 μονάδες.

Η μετοχή της Cisco Systems εκτινάσσεται 17% μετά την πρόβλεψη του τεχνολογικού κολοσσού για συγκρατημένη αύξηση των εσόδων στο τρέχον τρίμηνο.

Η στατιστική ανακοίνωσε που «διέσωσε» τα πρόσημα, ήταν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκε ανέλπιστα και διαμορφώθηκε κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 400.000.

Η πτώση των επιδομάτων κάτω από το «φράγμα» των 400.000 θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς εκτιμάται ότι αν ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων ανέργων παραμένει κάτω από αυτό το όριο για ένα διάστημα, στοιχειοθετείται τάση βελτίωσης στην αγορά εργασίας.

Στις λοιπές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ διευρύνθηκε αναπάντεχα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στα 53,07 δισ. δολάρια.

Το κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων παραμένει πάντως η έντονη νευρικότητα, καθώς η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας και η συνεχιζόμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη προκαλούν δραματικές αντιδράσεις.

Στο πρότυπο των εντονότατων εναλλαγών προσήμων που επικρατεί στις συνεδριάσεις όλης της εβδομάδας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με εύρωστη αντίδραση στις χθεσινές απώλειες, αλλά το μεσημέρι «γύρισαν» σε έντονες απώλειες, καθώς επέστρεψαν οι πωλητές κυρίως στις τράπεζες και κυρίως στις γαλλικές τράπεζες.

Το απόγευμα η εικόνα ανατράπηκε και πάλι και, ακολουθώντας την δυναμική αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου, η ευρωπαϊκή θετική αντίδραση κλιμακώθηκε.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 3,11% στις 5.163 μονάδες, ο DAX με κέρδη 3,28% στις 5.789 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 2,89% στις 3.090 μονάδες.

Οι συναλλαγές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού επικεντρώνονται και πάλι στους τραπεζικούς τίτλους, όπου εμφανίζονται και οι «βαρύτεροι» όγκοι συναλλαγών το τελευταίο διάστημα. Στην Wall, οι τράπεζες Citigroup, Bank of America και J.P. Morgan Chase υφίστανται από την μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις και τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι γαλλικές τράπεζες Societe Generale και BNP Paribas έφτασαν να χάνουν έως 8% ενδοσυνεδριακά το μεσημέρι και ενισχύθηκαν πάνω από 4% το απόγευμα. Οι ανησυχίες για την υγεία των γαλλικών αλλά και των ιταλικών τραπεζών κλιμακώθηκαν ραγδαία, καθώς οι οίκοι έχουν μεγάλα ανοίγματα στα κρατικά ομόλογα προβληματικών κρατών της ευρωζώνης.

Οι ενδείξεις για πρόσθετα προβλήματα χρηματοδότησης, με φήμες ότι ασιατικές χώρες «κόβουν» την χρηματοδότηση γαλλικών τραπεζών επέτειναν τις μεσημεριανές πιέσεις στις ευρωαγορές.

Η νευρικότητα είναι διάχυτη σε όλες τις αγορές και το ευρώ διολίσθησε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό πέντε μηνών έναντι του γεν στα 108,14 γεν, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να στρέφονται στα κρατικά ομόλογα.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχώρησε το μεσημέρι 0,6% έχοντας εμφανίσει πτώση στις 11 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις και έχοντας διολισθήσει σε bear market, αφού έπεσε πάνω από 20% σε σχέση με το υψηλό 3 ετών του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v