Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντρικοί τραπεζίτες σε ρόλο σωματοφύλακα

Με τις πολιτικές αρχές να δείχνουν αναποφασιστικότητα στην επίλυση των πρωτοφανών χρηματοπιστωτικών κρίσεων που πλήττουν τον πλανήτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναλαμβάνουν δράση για να προστατεύσουν τις οικονομίες.

Κεντρικοί τραπεζίτες σε ρόλο σωματοφύλακα
Με τις πολιτικές αρχές να δείχνουν αναποφασιστικότητα στην επίλυση των πρωτοφανών χρηματοπιστωτικών κρίσεων που πλήττουν τον πλανήτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναλαμβάνουν δράση για να προστατεύσουν τις οικονομίες.

Οι κινήσεις τους, αν και είναι απαραίτητες για την αποτροπή νέας παγκόσμιας ύφεσης εξαιτίας της δημοσιονομικής λιτότητας και των δραματικών μονομερών συναλλαγματικών διακυμάνσεων, δεν είναι επαρκείς και θα πρέπει να συντονιστούν κι άλλοι θεσμοί για να μη μετατραπεί η κρίση σε χιονοστιβάδα.

Στις 72 ώρες που ακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη του Group of Seven, η Federal Reserve προχώρησε σε μια σπανιότατη δέσμευση να κρατήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2013 τουλάχιστον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη στις αγορές ομολόγων και η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει επιπρόσθετα τη ρευστότητα αν χρειαστεί. Η Ιαπωνία έκανε νέα φραστική παρέμβαση στο γεν, ενώ η Ελβετία επέτεινε τις προσπάθειες συγκράτησης του υπερτιμημένου φράγκου.

"Οι κεντρικοί τραπεζίτες αποδεικνύονται μέχρι στιγμής οι μεγάλοι σωματοφύλακες", δήλωσε ο κ. Stefan Schneider της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. "Οι πολιτικοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν".

Χθες, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας κράτησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αν και είχε προαναγγείλει αύξηση, ενώ σήμερα και η Τράπεζα της Ν. Κορέας διατήρησε σταθερό το κόστος δανεισμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη G7 δήλωσαν στο κοινό ανακοινωθέν τους ότι "θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη, μέσα σε πνεύμα στενής συνεργασίας και εμπιστοσύνης".

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών είναι και δεν είναι απευθείας συντονισμένες. Εκπροσωπούν την πιο κοινή προσπάθεια από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η Fed, η ΕΚΤ και τέσσερις ακόμη κεντρικές τράπεζες μείωσαν συντονισμένα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

"Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να συντονιστούν", σημειώνει ο κ. Mohamed El-Erian, chief executive officer της Pacific Investment Management Co., που είναι η μεγαλύτερη διαχειρίστρια ομολογιακών κεφαλαίων στον κόσμο.

"Όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που γίνεται είναι απαραίτητο, όχι όμως επαρκές. Χρειαζόμαστε τη συντονισμένη δράση και άλλων θεσμών, είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη", τόνισε ο κορυφαίος οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v