Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό χτύπημα στη Wall- Βουτιά 520 μ. για Dow

Επέστρεψαν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στη Wall μετά την έντονη φημολογία που σκόρπισε τις χρηματιστηριακές αγορές ότι επίκειται υποβάθμιση της Γαλλίας. Απώλειες 4,4% & 4% για S&P, Nasdaq.

Επέστρεψαν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στη Wall μετά την έντονη φημολογία που “σκόρπισε” τις χρηματιστηριακές αγορές ότι επίκειται υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας. Πτώση 520 μονάδων για Dow.

Ευρωπαϊκό χρώμα είχε σήμερα η νέα “βουτιά” στους δείκτες της Wall καθώς οι φήμες ότι μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ την Παρασκευή θα ακολουθήσει η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, αν και διαψεύστηκαν άμεσα από Moody’s και Fitch - οι υποψίες πέφτουν πάνω στην S&P - ώθησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τους επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow υποχώρησε 4,64% στις 10.718,80 μονάδες, ο S&P με απώλειες 4,42% στις 1.120,66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με πτώση 4,09% στις 2.381,05 μονάδες.

Αντίστοιχα, οι φήμες για την γαλλική οικονομία, βούλιαξαν το γαλλικό αλλά και γερμανικό χρηματιστήριο ιδιαίτερα τους τίτλους του τραπεζικού κλάδου και υποχρέωσαν τον Πρόεδρο Σαρκοζί να επιστρέψει εσπευσμένα από τις καλοκαιρινές του διακοπές προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα που θα στηρίξουν την εγχώρια αγορά.

Στο επίκεντρο των τραπεζικών ευρωπαϊκών απωλειών βρέθηκε η μετοχή της Societe Generale που έφτασε να σημειώνει ενδοσυνεδριακή πτώση έως και 21% για να κλείσει χαμηλότερα 13%.

Αφορμή για τις ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της SocGen στάθηκαν οι φήμες ότι ο γαλλικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός είναι σημαντικά εκτεθειμένος σε ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης.

Η διάψευση ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματική από την διοίκηση της τράπεζας η οποία πέρα από την διαβεβαίωση ότι κατέχει περιορισμένο αριθμό ομολόγων από τις εν λόγω οικονομίες, κάλεσε τις εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας να προχωρήσουν σε έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή των φημών.

Υπό των φόβο μήνυσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την SocGen, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ζήτησε συγνώμη από την διοίκηση και τους επενδυτές, αναφορικά με άρθρο της στις 7 Αυγούστου που υποστήριζε ότι ο τραπεζικός όμιλος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Παραταύτα για άλλη μια συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει πτώση 3,05% στις 5.007,16 μονάδες, τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη με απώλειες 5,13% στις 5.613,42 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι χαμηλότερα 5,45% στις 3.002,99 μονάδες.

"Βουτιά" σημείωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του νότου με το δείκτη MIB του Μιλάνου να υποχωρεί 6,65% στις 14.676 μονάδες, ο IBEX της Μαδρίτης με πτώση 5,49% στις 7.966 μονάδες και ο δείκτης PSI της Λισαβόνας με απώλειες 1,25% στις 5.919 μονάδες.
 
Επιστρέφοντας στη αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, για άλλη μια συνεδρίαση ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύτηκε στο 20%, εκφράζοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών για τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, η άνοδος του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ τον Ιούλιο στα 1,1 τρισ. δολ. σε ετήσια βάση -οριακά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών- δεν κατάφερε έστω και παροδικά να περιορίσει τις απώλειες στη Wall.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στους τραπεζικούς τίτλους στη Wall με την Bank of America να υποχωρεί 9,5% και τη Citigroup 9%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,3%, στο 1,08 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2,9%, στα 20,99 δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι διεθνείς ανησυχίες εκτόξευσαν για άλλη μια μέρα τη ζήτηση για χρυσό με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στα 1.775 δολ./oz ενώ ενδοσυνεδριακά «έσπασε» και το φράγμα των 1,800 δολ.

Άνοδος 4,5% και για την τιμή του πετρελαίου στα 82,81 δολ. ανά βαρέλι, μετά την απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v