Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιλάνο και τεχνολογία πιέζουν την Wall Street

Η ξαφνική βουτιά των ιταλικών τραπεζών ανατρέπει το πρωινό καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και ασκεί ήπιες πιέσεις στην Wall. Τα μικτά μεγέθη από την εγχώρια οικονομία και οι τεχνολογικές πιέσεις, συνηγορούν στις επιφυλάξεις.

Υποτονικό κλίμα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την αιφνίδια βουτιά στις ιταλικές τράπεζες να περιορίζει τις αγοραστικές διαθέσεις. Τα μικτά μεγέθη από το εγχώριο οικονομικό μέτωπο και οι τεχνολογικές πιέσεις, συνηγορούν στο επιφυλακτικό κλίμα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,19% στις 12.027 μονάδες, ο S&P 0,2% στις 1.281 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,31% στις 2.687 μονάδες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια ξεκίνησαν την συνεδρίαση με εύρωστα κέρδη, χάρη στην πρόοδο που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής για την επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ωστόσο, η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των ιταλικών τραπεζικών μετοχών εξαιτίας της «βουτιάς» των τιμών των τίτλων, περιόρισε τις ανοδικές διαθέσεις στις ευρωαγορές και τα futures της Wall Street.

Η εκπρόσωπος τύπου του Borsa Italiana ανακοίνωσε ότι η αναστολή είναι προσωρινή και προκλήθηκε εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος λόγω ισχυρού μεταβλητότητας.» Ο τίτλος της UniCredit διολίσθαινε 8,9% την ώρα που ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ενώ η Intesa Sanpaolo 7,2%. Οι πιέσεις μεταδόθηκαν και σε άλλες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με πτώση 3,5% για την Natixis στο Παρίσι και 2,2% για την Lloyds Banking Group στο Λονδίνο.

Η αφορμή ήταν σύμφωνα με τις φήμες ότι οι ιταλικές τράπεζες που υπόκεινται στα πανευρωπαϊκά stress test δεν θα «περάσουν» εξαιτίας «του μεγάλου κουρέματος» που έχει επιβληλθεί στα ιταλικά ομόλογα.

Οι τραπεζικές απώλειες περιορίζουν τα σημαντικά κέρδη εως 1,5% που επικρατούσαν νωρίτερα στις ευρωαγορές και αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,65% στις 5.711 μονάδες, ο DAX 0,77% στις 7.205 μονάδες, ενώ ο CAC 0,78% στις 3.817 μονάδες.

Από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 1,9% στο α΄τρίμηνο σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου, που είναι ελαφρώς αναβαθμισμένη από την προηγούμενη μέτρηση για ανάπτυξη 1,8%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η ανάπτυξη θα αναβαθμιστεί στο 2%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ανέκαμψαν από την βουτιά 2,7% του Απριλίου και αυξήθηκαν 1,9% τον Μάιο. Η αύξηση ήταν ελαφρώς καλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη 1,6%.

Από το επιχειρηματικό μετωπο, η Oracle υποχωρεί 4,8% μετά τα αποτελέσματα δ΄τριμήνου, που έδειξαν μειωμένες πωλήσεις.

Από το πεδιο των deals,η Williams ανακοίνωσε ότι έκανε προσφορά για την εξαγορά της επιχειρησης φυσικού αερίου Southern Union (+16%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v