Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και πετρέλαιο βουλιάζουν την Wall

Απογοητευτικά μεγέθη από μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και η αιφνίδια "βουτιά" του πετρελαίου, προκαλούν ξεπούλημα στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά και τριψήφιες απώλειες στον Dow Jones. Πτώση ευρωαγορών.

Απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη από μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και η αιφνίδια παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων στην αγορά πετρελαίου, προκαλούν ξεπούλημα στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά και τριψήφιες απώλειες στον Dow Jones στην Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 167 μονάδες ή 1,38% στις 11.943 μονάδες, ο S&P 1,29% στις 1.270 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,59% στις 2.639 μονάδες.

Οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης σε Κίνα και Ευρώπη μια ημέρα μετά την υποβαθμισμένη πρόβλεψη της Federal Reserve για την αμερικανική ανάπτυξη –χωρίς μάλιστα κάποια ένδειξη για νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας όσον αφορά τις ΗΠΑ- άσκησαν έντονες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα χθες χαμήλωσε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, για δεύτερη φορά, προβλέποντας περίπου 2,8% από 3,2% τον Απρίλιο και 3,65% τον Ιανουάριο.

Η Fed επιπλέον επιβεβαίωσε τα σχέδια λήξης του δεύτερου γύρου παροχής ρευστότητας και δεν έδωσε καμια ένδειξη ότι μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα.

Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκε πτώση στους δείκτες ΡΜΙ της ευρωζώνης αλλά και της Κίνας, που επιτείνει τους φόβους επιβράδυνσης στην διεθνή οικονομία.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,71% χαμηλότερα στις 5.674 μονάδες, ο DAX 1,84% στις 7.149 μονάδες, ενώ ο CAC 2,19% στις 3.788 μονάδες.

Με κάθετη πτώση 5% αντιδρούν οι τιμές του πετρελαίου στην ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας ότι θα απελευθερώσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα μελών της, για να αποκαταστήσει την απώλεια λιβυκού πετρελαίου.

Ο κλαδικός ενεργειακός δείκτης του S&P 500 υποχωρεί 3% και πλέον. Η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου υποχρέωσε πολλούς μεγάλους επενδυτές να «ξεπουλήσουν» τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά τους γενικότερα, για να καλύψουν τις αιφνίδιες απώλειές τους από τις ενεργειακές αγορές.

Δυσμενή ήταν και τα στατιστικά μεγέθη από την αμερικανική οικονομία, που έδειξαν αύξηση των νέων ανέργων και πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Pfizer ενισχύεται 2,6% καθώς ανακοίνωσε, από κοινού με την Bristol-Myers Squibb (+4,7%), επιτυχείς εξετάσεις για το φάρμακο Eliquis.

Η κατασκευαστική Lennar ανακοίνωσε μείωση κερδών 65%.

Κέρδη 4,2% αποκομίζει η Bed Bath & Beyond καθώς ανακοίνωσε κέρδη α΄τριμήνου καλύτερα των αναμενόμενων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v