Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones

Οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ, προκαλούν αισθητές πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Τριψήφιες απώλειες για τον Dow στην Wall Street, βουτιά πετρελαίου 5%.

Οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης σε Κίνα και Ευρώπη μια ημέρα μετά την υποβαθμισμένη πρόβλεψη της Federal Reserve για την αμερικανική ανάπτυξη –χωρίς μάλιστα κάποια ένδειξη για νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας όσον αφορά τις ΗΠΑ- ασκούν πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 158 μονάδες ή 1,28% στις 11.954 μονάδες, ο S&P 1,26% στις 1.271 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,12% στις 2.639 μονάδες.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα χθες χαμήλωσε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, για δεύτερη φορά, προβλέποντας περίπου 2,8% από 3,2% τον Απρίλιο και 3,65% τον Ιανουάριο.

Η Fed επιπλέον επιβεβαίωσε τα σχέδια λήξης του δεύτερου γύρου παροχής ρευστότητας και δεν έδωσε καμια ένδειξη ότι μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα.

Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκε πτώση στους δείκτες ΡΜΙ της ευρωζώνης αλλά και της Κίνας, που επιτείνει τους φόβους επιβράδυνσης στην διεθνή οικονομία.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,45% στις 5.690 μονάδες, ο DAX 1,65% στις 7.158 μονάδες, ενώ ο CAC 2,15% στις 3.788 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με κάθετη πτώση 5% αντιδρούν οι τιμές του πετρελαίου στην ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας ότι θα απελευθερώσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα μελών της, για να αποκαταστήσει την απώλεια λιβυκού πετρελαίου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Pfizer ενισχύεται 4% καθώς ανακοίνωσε, από κοινού με την Bristol-Myers Squibb (+6,3%), επιτυχείς εξετάσεις για το φάρμακο Eliquis.

Η κατασκευαστική Lennar ανακοίνωσε μείωση κερδών 65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v