Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Νικήσαμε τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος της Κίνας Wen Jiabao κήρυξε τη νίκη στην μάχη κατά του πληθωρισμού λέγοντας σε άρθρο του στους Financial Times, πως η κυβέρνησή του χαλιναγώγησε με επιτυχία τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές

Κίνα: Νικήσαμε τον πληθωρισμό
Ο πρόεδρος της Κίνας Wen Jiabao κήρυξε τη νίκη στην μάχη κατά του πληθωρισμού λέγοντας σε άρθρο του στους Financial Times, πως η κυβέρνησή του χαλιναγώγησε με επιτυχία τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

«Η Κίνα κατέστησε την συγκράτηση των τιμών βασική της προτεραιότητα στον μακροοικονομικό της συντονισμό και εισήγαγε αρκετές στοχευμένες πολιτικές. Αυτές είχαν αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Wen και συμπληρώνει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι υπό έλεγχο αυτό τον χρόνο»

Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός της Κίας άγγιξε τον Μάιο το 5,5% που είναι υψηλό 34 μηνών. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,7% σε ετήσια βάση.

Η Κίνα όμως, έχει αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκιά της και έχει οδηγήσει τον λόγο υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 21,5%

«Υπάρχει ανησυχία για το εάν η Κίνα μπορεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει την ταχεία της ανάπτυξη» αναφέρει ο κ. Wen και συμπληρώνει: «Η απάντησή μου είναι με έμφαση Ναι»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v