Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανεργία απογοήτευσε την Wall Street

Η δριμεία επιδείνωση της ανεργίας προκάλεσε έντονες πιέσεις στην Wall, που πάντως περιορίστηκαν μετά τα ευνοϊκά στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών και την ευρωπαϊκή ανακούφιση για το νέο ελληνικό πακέτο βοήθειας.

Η δριμεία επιδείνωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσε έντονες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που πάντως περιορίστηκαν μετά τα ευνοϊκά στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών και την ευρωπαϊκή ανακούφιση για το νέο ελληνικό πακέτο βοήθειας.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,55% στις 12.181 μονάδες, ο S&P 0,51% στις 1.306 μονάδες, ο Nasdaq 0,67% στις 2.755 μονάδες.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η Wall Street έκλεισε με απώλειες, κατόπιν της προειδοποίησης υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας και των τριών ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ από τη Moody’s.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκονται τα απογοητευτικά μεγέθη από την αγορά εργασίας, που επέτειναν τους φόβους ότι η αμερικανική απασχόληση οδεύει προς το δεύτερο σκέλος «διπλής ύφεσης.»

Η αμερικανική αγορά εργασίας δημιούργησε τις λιγότερες νέες θέσεις εννέα μηνών τον Μάιο και η ανεργία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μισθολογικοί κατάλογοι πλην του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 54.000 έναντι 165.000 που περίμεναν οι ανλαυτές. Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,1% από 9% τον Απρίλιο.

Τα εν λόγω μεγέθη προστίθενται στην σειρά των δυσμενών στατιστικών ανακοινώσεων των τελευταίων εβδομάδων, που δείχνουν αιφνίδια πτωτική στροφή σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα μεγέθη για την αγορά εργασίας και την αγορά ακινήτων.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ανησυχητικά μεγέθη και οι δυσοίωνες ενδείξεις για την συνέχεια του έτους θα πιέσουν την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει έναν νέο γύρο «ποσοτικής χαλάρωσης.» Αλλοι, θεωρούν ότι πρόκειται για μια λογική «παύση» που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές ως αφορμή για ρευστοποιήσεις μετά από τέσσερις μήνες ανόδου στην Wall Street.

Στην συνέχεια πάντως σήμερα, ανακοινώθηκε ότι η ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα που καταρτίζει το Institute for Supply Management. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών ανήλθε στο 54,6% τον περασμένο μήνα έναντι 52,8% τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 54%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, στο επίκεντρο βρίσκεται η Wal-Mart Stores που πραγματοποιεί ετήσια γενική συνέλευση μετόχων.

Ο τίτλος της VeriFone Systems ενισχύεται μετά την αναβάθμιση ετήσιων στόχων.

Η Walgreen αναμένεται να ανακοινώσει τα μεγέθη πωλήσεων Μαΐου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «χειροκρότησαν» της επίτευξη συμφωνίας για την απόδοση του επόμενου πακέτου οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από την τρόικα, ανατρέποντας την πτώση που επικρατούσε πριν την ανακοίνωση.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς 0,12% υψηλότερα στις 5.855 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,49% στις 7.109 μονάδες, ενώ ο CAC 0,02% υψηλότερα στις 3.891 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v