Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινοαμερικανική διαμάχη με επίκεντρο την Google

Σε σινοαμερικανική διαμάχη εξελίσσεται η επίθεση hackers σε λογαριασμούς gmail, η οποία κατά την Google οργανώθηκε σε κινεζικό έδαφος. Στο θέμα παρενέβη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον.

Σινοαμερικανική διαμάχη με επίκεντρο την Google
Σε σινοαμερικανική διαμάχη εξελίσσεται η επίθεση hackers σε λογαριασμούς gmail, η οποία κατά την Google οργανώθηκε σε κινεζικό έδαφος. Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει ήδη αντιδράσει εντονότατα, ενώ στο θέμα παρενέβη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον.

"Αυτές οι κατηγορίες (της Google) είναι πολύ σοβαρές", δήλωσε η κ. Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: "Παίρνουμε το θέμα πολύ σοβαρά και εξετάζουμε τις κατηγορίες".

Η Google, μία ημέρα νωρίτερα σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι hackers παραβίασαν τους κωδικούς αριθμούς εκατοντάδων λογαριασμών email της εταιρίας και στη λίστα των θυμάτων παραβίασης των ηλεκτρονικών τους διευθύνσεων συμπεριλαμβάνονται ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, Κινέζοι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Η Google αναφέρει επίσης πως η ηλεκτρονική επίθεση οργανώθηκε στην περιοχή Τζινάν της Κίνας. Η ανακοίνωση ήταν αρκετά προσεκτική ώστε να αναφέρει μόνο την τοποθεσία, χωρίς να κατηγορεί την Κίνα για την οργάνωση ή την εκτέλεση αυτής.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως "τέτοιες κατηγορίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές".

"Είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η Κίνα γι' αυτά τα αδικήματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: "Το hacking είναι διεθνές πρόβλημα και η Κίνα είναι και αυτή θύμα. Οι κατηγορίες για την αποκαλούμενη στήριξη των hackers είναι εντελώς αβάσιμες και έχουν άλλα κίνητρα".

Το θέμα, πάντως, έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων στην Ουάσιγκτον ως προς τις προθέσεις της Κίνας αναφορικά με το Internet, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι ηλεκτρονικές επιθέσεις μπορεί να εκληφθούν ως αιτία για στρατιωτική αντεπίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v