Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s και απασχόληση δίχασαν τη Wall

Η προειδοποίηση υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας και των τριών ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ από τη Moody’s, περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η προειδοποίηση υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας και των τριών ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ από τη Moody’s, περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, η προειδοποίηση της Moody’s ότι υπάρχει ένα μικρό αλλά αυξανόμενο ρίσκο χρεοκοπίας των ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η αύξηση του ορίου χρέους της χώρας σε συνδυασμό με την απειλή υποβάθμισης από τον ίδιο οίκο των τριών κορυφαίων τραπεζών της χώρας- Bank of America, Citigroup και Wells Fargo- περιόρισαν αισθητά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Επιπλέον, αρνητικά επέδρασε στην ψυχολογία των επενδυτών και η είδηση ότι η Goldman Sachs έχει κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τον ρόλο της στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στον αντίποδα η ανακούφιση που προκάλεσε στους επενδυτές η μικρή μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας –μόλις κατά 6.000 θέσεις- κράτησαν σε περιορισμένο εύρος τις απώλειες στη Wall Street.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων ανέργων διαμορφώθηκε στους 422.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα διαμορφωθεί 417.000 ενώ την προηγηθείσα εβδομάδα, ο αριθμός των νέων ανέργων είχε διαμορφωθεί στις 428.000.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν την τάση στην αυριανή χρηματιστηριακή συνεδρίαση.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,25% στα 100,54 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.534 δολ./oz.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Joy Global ενισχύθηκε 3% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας του ομίλου ενώ η μετοχή της Google υποχώρησε 2% μετά την επίθεση από χάκερς σε λογαριασμούς Gmail.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 1,4% στα 1,4 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 0,1% στα 24,78 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 12.248,55 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,12% στις 1.312,94 μονάδες και ο Nasdaq με άνοδο 0,15% στις 2.773,31 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν στην ελληνική υποβάθμιση και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και τερμάτισαν με σημαντικές απώλειες. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,27% χαμηλότερα στις 5.853 μονάδες, ο DAX 1,99% στις 7.074 μονάδες, ενώ ο CAC 1,7% στις 3.890 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v