Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία "απογοητεύει" τη Wall Street

Τα απογοητευτικά μακροικονομικά στοιχεία από την απασχόληση και την μεταποίηση συντηρούν τα πτωτικά πρόσημα στη Wall Street. Πτώση ευρωαγορών, με νέες πιέσεις στην Nokia.

Πτωτικά υποδέχονται τον Ιούνιο μετά από τέσσερις συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με έντονη απογοήτευση για τα στατιστικά στοιχεία από την απασχόληση και την μεταποίηση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,39% στις 12.395 μονάδες, ο S&P 1,33% στις 1.327 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 1,16% στις 2.802 μονάδες.

Τρεις μετοχές κερδίζουν για κάθε επτά που υποχωρούν στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται το πρωί στις 249 εκατομμύρια μετοχές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κέρδισε 128 μονάδες χθες, χάρη στην αισιοδοξία ότι θα βρεθεί νέα ευρωπαϊκή λύση για την ελληνική κρίση. Ο Μάιος έκλεισε πάντως με πτώση 1,9% για το χρηματιστηριακό βαρόμετρο, με την πρώτη μηνιαία πτώση σε έξι μήνες.

Σήμερα, τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση, καθώς οι θέσεις εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση αναπτύχθηκαν με το αναιμικό μέγεθος των 38.000 τον Μάιο, επιτείνοντας τους φόβους ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει «βαλτώσει.» Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2010.

Επιπλέον, ο δείκτης ISM μεταποίησης διολίσθησε τον Μάιο στο 53,5% έναντι 60,4% τον Απρίλιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1984.

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι η δραστηριότητα της εγχώριας μεταποίησης διευρύνθηκε τον Μάιο αλλά με τον βραδύτερο ρυθμό σε τρία τρίμηνα, ενώ στην ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης διολίσθησε σε χαμηλό επτά μηνών τον Μάιο και στην Βρετανία σε χαμηλό 20 μηνών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,03% χαμηλότερα στις 5.929 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,05% στις 7.217 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,05% στις 3.965 μονάδες.

Η μετοχή της Nokia συνεχίζει να βουλιάζει (-7%) μετά την χθεσινή προειδοποίηση ότι οι πωλήσεις δεν θα ανταποκριθούν στις προβλέψεις. Πολλοί αναλυτές υποβάθμισαν τους στόχους τους για την Nokia.

Κατά τα λοιπά από το επιχειρηματικό μέτωπο, κινητικότητα εμφανίζεται στην μετοχή της Yahoo που φημολογείται ότι επέλυσε διένεξη με την Alibaba Group.

Από το μέτωπο των deals η Sealed Air Corp. ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Diversey Holdings έναντι 4,3 δισ. δολ., ενώ από το μέτωπο των Q1 η Phillips-Van Heusen ανακοίνωσε ότι επέστρεψε σε κερδοφορία στο α΄τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v