Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με ελληνικά χρώματα στη Wall Street

Η προσδοκία ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, ώθησε υψηλότερα τη Wall παρά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μηνιαία πτώση για τους δείκτες.

Η προσδοκία ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, ώθησε υψηλότερα τη Wall παρά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Άπώλειες σχεδόν 2% για τον δείκτη Dow τον Μάιο.

Οι φήμες ότι η Γερμανία ενδέχεται να υποχωρήσει στις πιέσεις (αγορών και εταίρων) και να συμφωνήσει σε έναν νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Wall Street.

Ωστόσο σήμερα τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χαρακτηρίζονται απογοητευτικά από τους αναλυτές.

Συγκεκριμένα ο δείκτης PMI μεταποίησης διολίσθησε κάθετα στο 56,5% έναντι 67,6% τον προηγούμενο μήνα επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 60,8 μονάδες τον Μάιο από 66 τον Απρίλιο.

Όπως σημειώνει, ο αναλυτής της Harris Private Bank, Jack Ablin, «το πρόβλημα είναι ότι οι λιανικές πωλήσεις είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που ενδέχεται να υπάρχει σημαντική μείωση στις πωλήσεις του κλάδου στο άμεσο μέλλον».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,9% στα 102,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά στα 1.535 δολ.

Κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο με τους τίτλους των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 0,8% και 0,5% αντίστοιχα, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 6,1% στα 1,38 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται υψηλότερα 0,4% στα 23,60 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 12.569,79 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,06% στις 1.345,20 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,37% στις 2.835,30 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν με ράλι τιμών στις φήμες από την The Wall Street Journal ότι η Γερμανία θα «ρίξει νερό στο κρασί της» και θα ανοίξει τον δρόμο για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,7% περιορίζοντας τις απώλειες του μήνα στο 1,1%. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,86% υψηλότερα στις 5.990 μονάδες, ο DAX 1,86% στις 7.294 μονάδες, ο CAC με κέρδη 1,63% στις 4.007 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v