Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τεχνολογία τόνωσε τη Wall Street

Άνοδος με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στη Wall κόντρα στον χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό ανάπτυξης και την αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Άνοδος με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στη Wall κόντρα στον χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό ανάπτυξης και την αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, η “αναθεώρηση” του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο 2011 και συγκεκριμένα στο 1,8% -έναντι 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές- και η απροσδόκητη νέα αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000, πίεσαν αρχικά χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall.

Αντίστοιχα ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσαν και τα επιμέρους στοιχεία για τα επιχειρηματικά κέρδη στο α΄τρίμηνο, που συρρικνώθηκαν αναπάντεχα εμφανίζοντας την πρώτη μείωση σε δύο χρόνια. Συγκεκριμένα τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη μειώθηκαν κατά 0,9% κατά μέσο όρο, μετά από αύξηση 3,3% στο δ΄τρίμηνο 2010.

Ωστόσο από το μέσο και μετά της συνεδρίασης οι δείκτες στη Wall γύρισαν σε θετικό πρόσημο με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο.

Αφορμή της αλλαγής τάσης στο χρηματιστήριο αποτέλεσε η έκκληση- απαίτηση του μεγαλομετόχου της Mocrosoft, David Einhorn να αποχωρήσει από τη θέση του, ο CEO του Ομίλου, Steve Ballmer.

Παράλληλα, τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και η αναβάθμιση προοπτικών κερδοφορίας για το 2011 της NetApp, ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο.

Κέρδη 2% για τη μετοχή της Microsoft και 9% για την NetApp.

Πλούσιο το τελευταίο διάστημα και το τοπίο των αρχικών δημόσιων εγγραφών καθώς η Spirit Airlines αποτίμησε το ΙΡΟ των 15,6 εκατομμυρίων μετοχών της στα 12 δολ. ανά μετοχή, ενώ η Forest Oil αποτίμησε την μετοχή της θυγατρικής της Lone Pine Resources στα 13 δολάρια για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 100,22 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά 0,35% στα 1.523 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 0,8% στα 1,34 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 0,4% στα 24,16 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 12.402,83 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,40% στις 1.325,73 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,78% στις 2.782,92 μονάδες.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να μην αποδεσμεύσει το επόμενο τμήμα της ελληνικής βοήθειας, «έσβησε» σχεδόν όλα τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 5.881 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,79% στις 7.114 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,3% στις 3.917 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v