Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη πτώση για Dow από τον Αύγουστο

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας και στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ, πίεσαν χαμηλότερα πάνω από 2% τους δείκτες στη Wall Street. Ισχυρές απώλειες και στις ευρωαγορές.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας και στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street, με τον Dow να σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2010. Ισχυρές απώλειες και στις ευρωαγορές.

H αναιμική αύξηση μόλις 38.000 θέσεων στην αμερικανική ιδιωτική απασχόληση τον Μάιο έναντι 175.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, προσγείωσε απότομα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall μετά την ισχυρή άνοδο των δεικτών την προηγούμενη μέρα.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης ISM διολίσθησε τον Μάιο στο 53,5% από 60,4% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1984.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Biltmore Capital, Tyler Vermon, “H αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αρχικά πιστεύαμε».

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, η απόρριψη του σχεδίου αύξησης των ορίων χρέους κατά 2,4 τρισ. δολ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προκάλεσε προβληματισμό στην αγορά.

Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών, T. Geithner, υποστήριξε ότι θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού (έως τον Αύγουστο), με την επιβολή εκτάκτων μέτρων.

Σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι η δραστηριότητα της εγχώριας μεταποίησης διευρύνθηκε τον Μάιο αλλά με τον βραδύτερο ρυθμό σε τρία τρίμηνα, ενώ στην ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης διολίσθησε σε χαμηλό επτά μηνών τον Μάιο και στην Βρετανία σε χαμηλό 20 μηνών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,4% στα 100,34 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα κατά 0,5% στα 1.546 δολ./oz.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή του ενεργειακού κολοσσού της Marathon Oil υποχώρησε 2% μετά την γνωστοποίηση ότι προχωρά στην αγορά κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επιπλέον οι κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις Μαίου που ανακοίνωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Ford πίεσαν χαμηλότερα τους εν λόγω τίτλους.

Στον αντίποδα η μετοχή της Telvent εκτοξεύτηκε σήμερα έως και 15% μετά την ανακοίνωση ότι εξαγοράζεται από την Schneider Electric έναντι 1,4 δισ. δολαρίων.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 6,1% στα 1,38 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται υψηλότερα 0,4% στα 23,60 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 2,22% στις 12.290,14 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 2,28% στις 1.314,54 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,33% στις 2.769,19 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,03% χαμηλότερα στις 5.929 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,05% στις 7.217 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,05% στις 3.965 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v