Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην Ευρώπη για το Ε.coli

Η Γερμανία παραδέχεται πως ακόμη είναι άγνωστη η πηγή της επιδημίας και πως καταγράφηκαν 199 νέα κρούσματα σε 2 μέρες. Πλήγμα για τον αγροτικό κλάδο από το ρωσικό μπλόκο, ενώ αποζημιώσεις ζητούν η Μαδρίτη και η Λισαβόνα.

Συναγερμός στην Ευρώπη για το Ε.coli
Σε συναγερμό βρίσκεται πλέον η Γηραιά Ήπειρος λόγω της επιδημίας του παθογόνου νέου στελέχους του βακτηριδίου E.Coli, το οποίο πιστεύεται πως είναι το πιο επικίνδυνο στην Ιστορία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 199 νέα κρούσματα και πως ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η πηγή της επιδημίας. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι, οι 14 εκ των οποίων ήταν γυναίκες.

Ο υπουργός Υγείας του Βερολίνου επανέλαβε πως θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών λαχανικών και κυρίως αγγουριών, μαρουλιού και τομάτας. Δήλωσε επίσης πως έχει συσταθεί νέα ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πως η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Angela Merkel, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό της κ. Jose Lius Rodriguez Zapatero.

Αρχικά οι γερμανικές αρχές υποστήριζαν ότι η επιδημία οφείλεται σε μολυσμένα αγγούρια με προέλευση από την Ισπανία, ωστόσο στη συνέχεια έκαναν πίσω και ζήτησαν συγγνώμη από τη Μαδρίτη, η οποία έχει δηλώσει πως θα κινηθεί νομικά διεκδικώντας αποζημιώσεις. Αυτήν την κίνηση δήλωσε πως θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία.

Ο Dr Robert Tauxe, του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, δήλωσε στο Reuters ότι το νέο στέλεχος ίσως είναι το πιο θανατηφόρο στην Ιστορία. "Το πιστεύω", δήλωσε και συμπλήρωσε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς το βακτήριο έχει γίνει τόσο ανθεκτικό.

"Το στέλεχος που απομονώθηκε από τα κρούσματα που προέρχονται από την επιδημία στη Γερμανία δεν έχει εντοπιστεί ποτέ σε επιδημία στο παρελθόν", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κ. Γκρέγκορι Χαρτλ και συμπλήρωσε: "Το είχαμε δει σποραδικά σε κρούσματα, αλλά πολύ σπάνια".

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών. Μάλιστα, ο απεσταλμένος της Ε.Ε. στη Μόσχα, κ. Fernando Valenzuela, δήλωσε πως το ρωσικό μπλόκο δεν είναι δικαιολογημένο και παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. "Καθώς είναι πρόθεση της Ρωσίας να γίνει μέλος του ΠΟΕ, που εμείς στηρίζουμε πλήρως, ίσως και φέτος, θα έπρεπε εθελοντικά ήδη να εφαρμόζει τους κανόνες του οργανισμού πλήρως", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v