Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαύρα πανιά" στην Wall από την ανεργία

Η επιδείνωση στις αγορές εργασίας και ακινήτων των ΗΠΑ, ταχύτερη κι από την … πιστωτική αξιολόγηση της Ελλάδας τελευταία, προκαλεί έντονες πιέσεις στην Wall. Θετική αντίδραση ευρωαγορών στη συμφωνία με τρόικα.

Η επιδείνωση της αγοράς εργασίας και ακινήτων στις ΗΠΑ πιο γρήγορα κι από την … πιστωτική αξιολόγηση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, προκαλεί έντονες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,17% στις 12.106 μονάδες, ο S&P 1,15% στις 1.298 μονάδες, ο Nasdaq 1,12% στις 2.743 μονάδες.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η Wall Street έκλεισε με απώλειες, κατόπιν της προειδοποίησης υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας και των τριών ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ από τη Moody’s.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκονται τα απογοητευτικά μεγέθη από την αγορά εργασίας, που επέτειναν τους φόβους ότι η αμερικανική απασχόληση οδεύει προς το δεύτερο σκέλος «διπλής ύφεσης.»

Η αμερικανική αγορά εργασίας δημιούργησε τις λιγότερες νέες θέσεις εννέα μηνών τον Μάιο και η ανεργία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μισθολογικοί κατάλογοι πλην του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 54.000 έναντι 165.000 που περίμεναν οι ανλαυτές. Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,1% από 9% τον Απρίλιο.

Τα εν λόγω μεγέθη προστίθενται στην σειρά των δυσμενών στατιστικών ανακοινώσεων των τελευταίων εβδομάδων, που δείχνουν αιφνίδια πτωτική στροφή σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα μεγέθη για την αγορά εργασίας και την αγορά ακινήτων.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ανησυχητικά μεγέθη και οι δυσοίωνες ενδείξεις για την συνέχεια του έτους θα πιέσουν την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει έναν νέο γύρο «ποσοτικής χαλάρωσης.» Αλλοι, θεωρούν ότι πρόκειται για μια λογική «παύση» που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές ως αφορμή για ρευστοποιήσεις μετά από τέσσερις μήνες ανόδου στην Wall Street.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, στο επίκεντρο βρίσκεται η Wal-Mart Stores που πραγματοποιεί ετήσια γενική συνέλευση μετόχων.

Ο τίτλος της VeriFone Systems ενισχύεται μετά την αναβάθμιση ετήσιων στόχων.

Η Walgreen αναμένεται να ανακοινώσει τα μεγέθη πωλήσεων Μαΐου.

Θετική αντίδραση, χάρη στην προσδοκία ολοκλήρωσης νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, καταγραφόταν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι το μεσημέρι, όταν ανακοινώθηκαν τα δυσμενή στοιχεία από την αμερικανική απασχόληση, που πίεσαν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες. Στη συνέχεια όμως οι απώλειες περιορίστηκαν και πάλι, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για το νέο ελληνικό πακέτο.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 0,13% στις 5.841 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,21% στις 7.089 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει πτώση 0,37% στις 3.875 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v