Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Wall από τις ταραχές στη Μ. Ανατολή

Η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο, τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα πιέζουν χαμηλότερα τη Wall. Πτώση 1,3% για Dow, 1,5% για S&P, 2,3% για Nasdaq.

Η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο, τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα πιέζουν χαμηλότερα τη Wall.

Μετά από ήπια ανοδικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,35% στις 11.841 μονάδες, ο S&P 1,5% στις 1.279 μονάδες, ο Nasdaq 2,3% στις 2.692 μονάδες.

Η πληθώρα ανακοινώσεων αποτελεσμάτων επιχειρηματικής κερδοφορίας δ΄τριμήνου εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στην Wall Street, αλλά σημαντική ήταν και η μακροοικονομική ανακοίνωση της ημέρας, με την α΄ εκτίμηση του υπουργείου για την ανάπτυξη ΑΕΠ δ΄τριμήνου.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ διευρύνθηκε 3,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Επιπλέον, σημαντικές είναι οι πιέσεις στους δείκτες, καθώς κλιμακώνονται οι κοινωνικές διαμαρτυρίες σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι τα credit-default swaps της Αιγύπτου εκτινάχθηκαν 28% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA.

Συνέπεια της έκρυθμης κατάστασης, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί 4% στα 89,3 δολ. ανά βαρέλι, το δολάριο ενισχύεται στα $1,374 έναντι του ευρώ καθώς οι επενδυτές  στρέφονται σε περιορισμένου ρίσκου τοποθετήσεις.

Επιστρέφοντας στα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη σταστιστική απογοήτευση επιφύλασσε στην συνέχεια, η ανακοίνωση επιδείνωσης του καταναλωτικού κλίματος τον Ιανουάριο.

Η μετοχή της Amazon.com διολισθαίνει 8,5% μετά την πρόβλεψη ότι τα κέρδη α΄τριμήνου θα είναι χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Ο τίτλος της Ford επίσης αντιδρά με κάθετη πτώση στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, που ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Microsoft (-2,7%), που ανακοίνωσε ελαφρά αύξηση εσόδων και ελαφρά πτώση κερδών.

Η Honeywell International ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό στα καθαρά κέρδη δ΄τριμήνου.

Αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε και η Chevron Corp, που υποχωρεί 1%.

Με μικρή μεταβολή αντιδρά η Sara Lee, στην –προεξοφλημένη- είδηση ότι πρόκειται να διαμελιστεί, καθως δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε εξαγορά της.

Πιέσεις επικράτησαν στις περισσότερες ασιατικές αγορές, που αφομοίωσαν την χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών υποχωρούσε το μεσημέρι 0,7% με πτώση 1,5% για τον δείκτη Sensex στην Βομβάη και 2,3% για τον ISE στην Κωνσταντινούπολη.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές από τα μεσα 2008, καθώς οι επενδυτές φοβούνται αυξήσεις επιτοκίων για συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η πτωτική πορεία της Wall Street "αποφάσισε" για το πτωτικό κλείσιμο των ευρωαγορών, μετά από μια συνεδρίαση με μικτά κυρίως πρόσημα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,4% χαμηλότερα στις 5.881,37 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,74% στις 7.102,88 μονάδες, ο CAC με πτώση 1,41% στις 4.002,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v