Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραίτηση της κυβέρνησης στην Αίγυπτο

Παραίτησε την κυβέρνηση ο Μουμπάρακ, υπόσχεται αλλαγές, δεν παραδίδει την εξουσια. Συνεχίζεται η εξέγερση, τουλάχιστον 11 νεκροί και 1070 τραυματίες ο απολογισμός της Παρασκευής. Παρέμβαση Ομπάμα.

Παραίτηση της κυβέρνησης στην Αίγυπτο
Σε εξαιρετικά πιεσμένη θεση το καθεστώς Μουμπάρακ καθώς η εξέγερση συνεχίζεται με το στρατό να έχει βγεί στις πόλεις και την αστυνομία αδύναμη να επιβάλλει τάξη.

Στο μεταξυ, η ανάφλεξη που προκάλεσε η πρόσφατη ανατροπή του καθεστώτος στην Τυνησία φαίνεται να εξαπλώνεται μέσω Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, απο την Ιορδανία στην Υεμένη ίσως και τη Συρία, με ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες για τα απολυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα. 

Ο πρόεδρος Μουμπάρακ έκανε διάγγελμα λιγο μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης, με εντολή του ιδίου. Υποσχεθηκε αλλαγές, περισσότερη ελευθερία, στήριξη των πτωχότερων τάξεων και μείωση της ανεργίας, απο τη νέα κυβέρνηση που θα ορίσει σήμερα, ξεκαθαριζοντας εμμέσως ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία.
 
Ωστόσο, έως στιγμής δεν φαίνεται η εξαγγελίες του να καλμάρουν τους διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους του Καίρου και των περισσοτέρων πόλεων της χώρας, ενω
όπως μεταδίδει το Al Jazeera δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τελικά ο στρατός στηρίζει το καθεστώς, καθώς οι τηλεοπτικές κάμερες καταγράφουν μάλλον θερμή υποδοχή του απο τους πολίτες και απουσία συγκρούσεων με τους εξεγερμενους.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η περαιτέρω επιβίωση του καθεστώτος Μουμπάρακ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απο τη στάση του στρατού, που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Αίγυπτο, κι όχι απο τις εξαγγελίες του διαγγέλματος του ή την παραίτηση της κυβέρνησης, καθώς οι "ελιγμοί" αυτοί ελάχιστη επίδραση έχουν στους εξεγερμένους και την αιγυπτιακή κοινή γνώμη μετά απο 30 χρόνια απόλυτης εξουσίας του.

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Μόυμπάρακ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έκανε παρέμβαση δηλώνοντας ότι μίλησε προσωπικά με τον αιγύπτιο ηγέτη και του τόνισε ότι έχει ιστορική ευθύνη να κανει άμεσα πράξη τα λόγια του δίνοντας περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες στο λαό και προσφέροντας οικονομικές και κοινωνικές μεταρυθμίσεις.

Ο κ. Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είναι εντελώς αντίθετες με τη χρήση βίας ενάντια στους εξεγερμένους, σημειωνοντας ότι το μέλλον της Αιγύπτου θα κριθεί απο το λαό της

Νωρίτερα χθες, ιδιαίτερα μουδιασμένος και διστακτικός είχε εμφανιστεί εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο οποίος έκανε έκκληση για περαιτέρω δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εξέταση των αιτημάτων του αιγυπτιακού λαού, καταδίκασε τη χρήση βίας και φρόντισε να κρατήσει προσεκτικές αποστάσεις απο το -φιλοαμερικανικό- καθεστώς.

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 1070 τραυματίες αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως πρώτο απολογισμό από τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, αποτέλεσμα των συγκρούσεων με την αστυνομία και μη στρατιωτικές δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας. 

Επιπλέον, νωρίτερα  στις φλόγες τυλίχθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, λίγη ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου τόνισε την ανάγκη για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Barack Obama με τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Αντίστοιχα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ B. Clinton κάλεσε την κυβέρνηση στο Κάιρο να ακούσει τον λαό.

Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις στην Τυνησία και η ανατροπή του Προέδρου Μπεν Άλι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, καθώς συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις τόσο στην Αίγυπτο όσο πλέον και στην Υεμένη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιορδανία και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για μετάδοση στην Συρία και τη Λιβύη.

Συνέπεια των συγκρούσεων στην Αίγυπτο, η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί 4% στα 89,3 δολ. ανά βαρέλι, το δολάριο ενισχύθηκε στα $1,374 έναντι του ευρώ με τους επενδυτές να στρέφονται σε περιορισμένου ρίσκου τοποθετήσεις ενώ και οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ σημείωσαν σημαντικές απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ο Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητα του επικεφαλής του Στρατού της χώρας, διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ και διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν τις αστυνομικές δυνάμεις στην καταστολή της εξέγερσης.

Δημοσιογράφοι του Reuters μετέδιδαν ότι τανκς έχουν κατέβει στους δρόμους τους Σουέζ, ενώ πυροβολισμοί ακούγονται από όλο το Κάιρο, που είναι σκεπασμένο με σύννεφα μαύρου καπνού.

Τις έντονες ανησυχίες για τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο εξέφρασε από το Νταβός η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, που ζήτησε να σταματήσει η βία στην Αίγυπτο «πριν υπάρξουν αθώα θύματα».

Λίγο αργότερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να επιτρέψει την διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων, να συγκρατήσει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους και να αναστείλει τα μέτρα διακοπής της επικοινωνίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται εντός των επόμενων ωρών να απευθύνει διάγγελμα στον λαό της Αιγύπτου.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ είχε πρακτικώς αποκλείσει την Αίγυπτο, τοποθετώντας χιλιάδες αστυνομικούς σε καίρια σημεία στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ελαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και πυροσβεστικές αντλίες για να θέσουν υπό ελεγχο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι κατέκλυσαν επί τέταρτη μέρα τους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακόμη και ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, φέρεται να δέχθηκε επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις και τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό από το καθεστώς στην κατοικία του στο Κάιρο, ενώ η κυβέρνηση έχει διακόψει το ίντερνετ και σε ορισμένες περιοχές και τις τηλεπικοινωνίες, όπως επιβεβαίωσε η βρετανική Vodafone.

Η άφιξη του αντιφρονούντα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο Κάιρο σηματοδότησε μεγάλη αλλαγή για το κίνημα των διαδηλωτών. Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επισημαίνεται ότι ήταν από τους ισχυρότερους ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μπλοκαρίστηκε η πρόσβαση στο Internet σε όλη τη χώρα, ενώ οι ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων μεταδίδουν ότι υπάρχουν προβλήματα και στην επικοινωνία μεταξύ κινητών τηλεφώνων. Οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνοντας τα τζαμιά και τις εκκλησίες στις οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προαναγγελία της διαδήλωσης της Παρασκευής στο Facebook απέκτησε 55.000 οπαδούς. Μία σελίδα στο Facebook καταγράφει περίπου 30 τζαμιά και εκκλησίες συγκέντρωσης διαδηλωτών και αναφέρει πως "οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί της Αιγύπτου θα παλέψουν εναντίον της διαφθοράς, της ανεργίας, της καταπίεσης και της απουσίας ελευθερίας.
 
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα, διαδηλώνοντας κατά του Προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ και απαιτώντας την παραίτησή του. Στα συνθήματά τους περιλαμβάνονταν επίσης αιτήματα για θέσεις εργασίας και κατά της διαφθοράς. Πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, που κυβερνάται επί 30 συναπτά έτη από τον Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα ώστε να παραμείνει στην εξουσία για μία ακόμη δεκαετία.

Οι μισοί από τα 23 εκατομμύρια κατοίκους ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και το ένα τρίτο υποφέρει από χρόνια πείνα. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο Σάλεμ πρόσφατα να υποσχεθεί αυξήσεις σε μισθούς αλλά σε ορισμένους εργαζομένους, όπως… οι στρατιωτικοί.

Τέλος, όσον αφορά την Τυνησία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν την Δεύτερα το πάγωμα των λογαριασμών του πρώην προέδρου της Τυνησίας και επιπλέον πρόκειται να προσφέρουν καλύτερους όρους εμπορικών συναλλαγών στην χώρα, ώστε να ενδυναμώσει η οικονομία της χώρας.

Οι αποφάσεις είναι το αποτέλεσμα των επαφών Ευρωπαίων αξιωματούχων με την μεταβατική κυβέρνηση και τα εργατικά σωματεία της Τυνησίας και προβλέπεται να ανακοινωθούν μετά την συνεδρίαση των υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v