Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από τις 12.000 μονάδες ο Dow

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα θετικά οικονομικά στοιχεία, οδήγησαν τον Dow σε άνοδο αλλά οριακά κάτω από τις 12.000 μονάδες. Ανέκαμψε από το χαμηλό 3 μηνών ο χρυσός.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα θετικά οικονομικά στοιχεία οδήγησαν τον Dow σε άνοδο αλλά οριακά κάτω από τις 12.000 μονάδες.

Σημειώνεται ότι την τελευταία αφορά που ο δείκτης Dow βρέθηκε πάνω από τις 12.000 μονάδες ήταν τον Ιούνιο του 2008.

Στη σημερινή άνοδο των δεικτών συνέβαλλαν μια σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα και ευοίωνα οικονομικά στοιχεία.

Αναλυτικά, έκπληξη αποτέλεσαν για την αγορά τα ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι αεροπορικές εταιρίες United Continental και US Airways.

Όσον αφορά την Boeing, ο όμιλος ανακοίνωσε κέρδη οριακά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών και έσοδα εντός των εκτιμήσεων. 

Στον αντίποδα απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Υahoo.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η απροσδόκητη αύξηση κατά 17,5% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Δεκέμβριο ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πέρα όμως από τις εταιρικές και μακροοικονομικές ειδήσεις, την άνοδο στη Wall από την έναρξη συνεδρίασης, στήριξε η βαρυσήμαντη ομιλία του Προέδρου Barack Obama ενώπιον του αμερικανικού έθνους, στην οποία υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων, όπως πάγωμα ορισμένων δημοσίων δαπανών, αλλά και την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Οι προτάσεις του κρίθηκαν θετικές από τους αναλυτές της αγοράς.

Επιπλέον η Wall διατήρησε την ανοδική της πορεία και μετά την όχι και τόσο αισιόδοξη έκθεση της Fed.

Συγκεκριμένα η Fed διατήρησε μεν τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους ωστόσο επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι ικανός για να περιορίσει σημαντικά την ανεργία στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Fed επιβεβαίωσε την δέσμευσή της στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ανέκαμψε ο χρυσός από το χαμηλό 3 μηνών στα 1.341 δολ./oz, και αντίστοιχα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,5% στα 87,49 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 0,3% στα 1,8 δολάρια και το δικαίωμα της ενισχύεται 3,85% στα 29,92 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 11.985,44 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,42% στις 1.296,64 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,74% στις 2.739,50 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη δύο εβδομάδων απεκόμισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας στήριξη από τις ενδείξεις ενδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,87% στις 5.969 μονάδες, ο DAX 0,97% υψηλότερα στις 7.127 μονάδες, ενώ ο CAC 0,73% στις 4.049 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v