Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Δουβλίνο τρομάζει Wall και Ευρωαγορές

Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη κυριαρχεί στις αγορές, μετά την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό αρωγής, που όμως δεν ησυχάζει τους φόβους «ντόμινο» στην Ευρώπη. Πιέσεις στη Wall. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη κυριαρχεί και στις σημερινές συνεδριάσεις των διεθνών αγορών, μετά την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό αρωγής Ε.Ε.-ΔΝΤ, που όμως δεν καταφέρνει να καθησυχάσει τους φόβους «ντόμινο» στην ευρω-περιφέρεια.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,7% στις 11.124 μονάδεςε, ο S&P 0,63% στις 1.192 μονάδες, ενώ ο Nasdaq οριακά χαμηλότερα 0,1% στις 2.516 μονάδες.

Τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και τα futures της Wall Street κινούνταν θετικά το πρωί, μετά την επίσημη αίτηση της Ιρλανδίας για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, μια κίνηση την οποία χαιρέτισαν αξιωματούχοι από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το οποίο επίσης δήλωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει στήριξη στο Δουβλίνο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης, η πολιτική κρίση στην ίδια την Ιρλανδία και αβεβαιότητα για το τελικό μέγεθος και «σχήμα» του μηχανισμού στήριξης, επανέφεραν γρήγορα την νευρικότητα στις αγορές.

Επιτείνοντας τις ανησυχίες, η Moody’s προειδοποίησε ότι αναμένει «μεγάλη υποβάθμιση» την αξιολόγηση της Ιρλανδίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν θετικά αλλά το μεσημέρι παρέδωσαν τα κέρδη τους και κινούνται με μικτά πρόσημα, με ιδιαίτερες πιέσεις στα περιφερειακά χρηματιστήρια της ευρωζώνης και τις τράπεζες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με απώλειες 0,91% στις 5.680,83 μονάδες, ο DAX 30 με πτώση 0,31% στις 6.822,05 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,07% στις 3.818,89 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, στην Wall Street ο τεχνολογικός κολοσσός Hewlett-Packard (+1,1%) αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ΄τριμήνου, όπως και η Tyson Foods.

Η μετοχή της Green Mountain Coffee Roasters ενισχύεται 12% όταν ανακοίνωσε ότι θα επανεκδώσει τα μεγέθη των τελευταίων οικονομικών της χρήσεων.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στους κλάδους λιανικού εμπορίου, καθώς η αμερικανική αγορά ετοιμάζεται για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, την Πέμπτη.

Ο τίτλος της Target αποκομίζει κέρδη 3,6%.

Κέρδη εμφανίζει και ο κλάδος κατασκευαστών μικροεπεξεργαστών, που στηρίζει τον Nasdaq σε ήπια πτωτικά ή και ελαφρώς θετικά πρόσημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v