Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική κρίση στην Ιρλανδία μετά την προσφυγή

Η απόφαση της Ιρλανδίας να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ, εριξε την χώρα και σε πολιτική κρίση, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των Πρασίνων από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Πολιτική κρίση στην Ιρλανδία μετά την προσφυγή
Η απόφαση της Ιρλανδίας να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ, εριξε την χώρα και σε πολιτική κρίση, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Κόμματος των Πρασίνων, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό τον Ιανουάριο, προκαλώντας γενικές εκλογές.

Η απόφαση των Πρασίνων να αποσύρουν την στήριξή τους στην ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού τον Ιανουάριο, υποδεικνύει ότι έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν μαζι με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το Fianna Fail, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας στις 7 Δεκεμβρίου.

Το Fianna Fail μέχρι τώρα αντιστεκόταν στις πιέσεις της αντιπολίτευσης να κηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά χωρίς την στήριξη των έξι Πράσινων βουλευτών, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, που αυτόματα θα επιφέρει την διάλυση του κοινοβουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα Fine Gael, θα αναλάβει την εξουσία μετά τις εκλογές, συστήνοντας κυβέρνηση συνασπισμού με τους Εργατικούς, παραδοσιακούς συμμάχους του.

Πάντως ο πρωθυπουργός πρόκειται να κοινοποιήσει το 4ετές πρόγραμμα προσαρμογής πολύ σύντομα, ίσως και αύριο, και η αντιπολίτευση φοβάται ότι το Fianna Fail θα προσπαθήσει να αναβάλλει τα πλέον ανεπιθύμητα μέτρα του προγράμματος για τα τελευταία χρόνια εφαρμογής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v