Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro χάλασαν τις διαθέσεις σε Wall-ευρωαγορές

Τα αναπάντεχα δυσμενή στατιστικά στις ΗΠΑ ανέτρεψαν την θετική εικόνα που επικρατούσε στα διεθνή χρηματιστήρια και ασκούν πιέσεις σε Wall και ευρωαγορές. Στο επίκεντρο τεχνολογία και λιανικό εμπόριο.

Η αιφνιδιαστική αύξηση στον αριθμό των νέων ανέργων και άλλα δυσμενή στατιστικά για την αμερικανική οικονομία ανέτρεψαν την θετική εικόνα που επικρατούσε στα διεθνή χρηματιστήρια και τα futures της Wall Street το πρωί και πιέζουν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη και τις ευρωαγορές.

Πριν την ανακοίνωση, οι διεθνείς αγορές κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, μετά την ανέλπιστη αναβάθμιση του γερμανικού ΑΕΠ από την Bundesbank και μια σειρά καλά αποτελέσματα από μεγάλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,23% στις 10.288 μονάδες,, ο S&P 1,28% στις 1.080 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,17% στις 2.189 μονάδες.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν αιφνιδιαστικά στις 500.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο σύνθετος οικονομικός δείκτης που καταρτίζει το ίδρυμα οικονομικών ερευνών Conference Board τον Ιούλιο στην αμερικανική αγορά, αυξήθηκε με το αναιμικό ποσοστό του 0,1%, ενώ οο δείκτης μεταποίησης που καταρτίζει η Fed Φιλαδέλφειας, βούλιαξε αιφνιδιαστικά στο -7,7 τον Αύγουστο.

Μεγάλη στήριξη προσέφερε στα διεθνή χρηματιστήρια το πρωί η αναβάθμιση της εκτίμησης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας για την ανάπτυξη της οικονομίας (στο 3% από 1,9% στην προηγούμενη πρόβλεψη). Η Bundesbank δήλωσε επίσης ότι δεν διαβλέπει λίγες πιθανότητες διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων β΄τριμήνου, η Sears ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών, η Staples κέρδη 18 σεντς ανά μετοχή, ενώ στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα μεγέθη Gap και Foot Locker.

Ο τεχνολογικός κλάδος αποκομίζει σημαντικά κέρδη μετά τα αποτελέσματα της Applied Materials, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται στη συνέχεια τα αποτελέσματα β΄τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών Hewlett-Packard και Dell.

Η Hewlett-Packard εκτιμάται ότι κέρδισε 1,08 δολ. ανά μετοχή στο οικονομικό γ΄τρίμηνο, ενώ η Dell 30 σεντς ανά μετοχή.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,45% στις 5.279 μονάδες, ο DAX 0,3% στις 6.167 μονάδες, ενώ ο CAC 0,42% στις 3.632 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v