Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fund managers: Στροφή στην Ευρώπη

Οι διεθνείς διαχειριστές είναι πολύ απαισιόδοξοι για τη Wall, ενώ αντιθέτως έχουν κάνει ευνοϊκή στροφή 180 μοιρών απέναντι στην Ευρώπη και εμφανίζονται, για πρώτη φορά φέτος, πιο αισιόδοξοι για τη διεθνή οικονομία.

Fund managers: Στροφή στην Ευρώπη
Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων είναι τόσο απαισιόδοξοι για τις αμερικανικές μετοχές όσο ήταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers και ψηφίζουν την Ιαπωνία ως χειρότερη επιλογή τους, αν και για πρώτη φορά φέτος έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όσο για την Ευρώπη, οι μεγαλύτεροι fund managers έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών κι έχουν γίνει θετικοί για πρώτη φορά από πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ πρωτύτερα ήταν μαζικά "underweight" έναντι των αγορών της ηπείρου.

Τα συμπεράσματα, που περιλαμβάνονται στη μηνιαία έρευνα μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών της Bank of America - Merrill Lynch, προκύπτουν την ώρα όπου οι στατιστικές ανακοινώσεις δείχνουν ότι η ιαπωνική οικονομία έχει μείνει πρακτικώς στάσιμη και η ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.

Στη σημαντική αυτή έρευνα οι διαχειριστές ερωτώνται αν έχουν θέσεις "overweight", "underweight" ή "ουδέτερες" πάνω σε ποικίλα ενεργητικά και σε περιοχές σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς τους.

Στην έρευνα του Αυγούστου οι επενδυτές έκαναν στροφή από τις μαζικά "overweight" θέσεις του Ιουλίου έναντι των αμερικανικών μετοχών σε καθαρές "underweight" θέσεις κατά 14%, που είναι η πιο ακραία αρνητική μεταβολή από τον Ιανουάριο του 2008.

Για την Ιαπωνία ένα καθαρό ποσοστό 27% των επενδυτών δηλώνει "underweight" σε σύγκριση με 11% τον Ιούλιο, μέγεθος που καθιστά την Ιαπωνία τον λιγότερο ελκυστκό επενδυτικό προορισμό.

Όσον αφορά όμως στην Ευρώπη, η έρευνα δείχνει ότι οι fund managers έχουν κάνει θεαματική στροφή από τις μαζικά υποσταθμισμένες ("underweight") θέσεις του σε θετικές.

"Η κίνηση εκτός των ΗΠΑ προς όφελος της Ευρώπης είναι σημαντική και πραγματικά δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να είναι ικανοποιημένοι που το πρόβλημα της κρίσης χρεών συμμαζεύτηκε", δήλωσε ο κ. Patrik Schowitz, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων του οίκου. "Το ερώτημα όμως είναι: αν τώρα ανησυχείς για τις ΗΠΑ, πόση εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις στην Ευρώπη;".

Πάνω από τους μισούς διαχειριστές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν περιμένουν ομαλοποίηση των αμερικανικών επιτοκίων πριν από τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου, έναντι ποσοστού 40% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, οι επενδυτές εξέφρασαν αρκετή εμπιστοσύνη στις διεθνείς προοπτικές και πάνω από τα 3/4 πιστεύουν πως η παγκόσμια οικονομία δεν θα διολισθήσει σε διπλή ύφεση.

Τέλος, οι fund managers έχουν διατηρήσει σταθερές τις σταθμίσεις σε μετοχές σε σύγκριση με τα ομόλογα κι έχουν ελαφρώς αυξήσει τις τοποθετήσεις σε εμπορεύματα και σε μετοχές αναδυόμενων αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v