Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και Q2 τόνωσαν τη Wall Street

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά στοιχεία στη στεγαστική αγορά και στην βιομηχανική παραγωγή, ώθησαν υψηλότερα τη Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα της Wal Mart και Home Depot σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία στη στεγαστική αγορά και στην βιομηχανική παραγωγή, ώθησαν υψηλότερα τη Wall.

Αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1% τον Ιούλιο μετά την πτώση 0,1% του Ιουνίου, έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,2% -εντός των εκτιμήσεων.

Παράλληλα στην στεγαστική αγορά, οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο 1,7% τον Ιούλιο μετά την βουτιά 8,7% του προηγούμενου μήνα.

Αν και τα μακροοικονομικά στοιχεία ικανοποίησαν (επενδυτές και αναλυτές) εντούτοις τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν αυτά που ενθουσίασαν και ώθησαν την χρηματιστηριακή αγορά στα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, τα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν τόσο η Wal- Mart όσο και η Home Depot ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επιπλέον η Wal Mart πέρα από την ισχυρή κερδοφορία β’ τριμήνου προχώρησε παράλληλα και στην αναβάθμιση των προβλέψεων έτους.

Κέρδη 1,5% για τη μετοχή της Wal- Mart και άνοδος 3,8% για τη Home Depot.

Χαρακτηριστικές του ευοίωνου κλίματος στη Wall, οι δηλώσεις του Art Hogan, αναλυτή της Jefferies & Co:

«Σήμερα υπάρχει αφθονία καλών ειδήσεων. Έχουμε αναβάθμιση των προοπτικών της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικού εμπορίου στον κόσμο (Wal- Mart) και την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων που απομακρύνουν τις ανησυχίες για αποπληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.»

Παράλληλα, η απόρριψη της προσφοράς εξαγοράς της μεγαλύτερης επιχείρησης λιπασμάτων στον κόσμο, Potash Corp. of Saskatchewan Inc. που δημιουργεί συνθήκες για νέα αυξημένη προσφορά, προκάλεσε ράλι τιμών στις μετοχές των εισηγμένων επιχειρήσεων αγροτικών καλλιεργειών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,7% στις διεθνείς αγορές στα 75,77 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να διαπραγματεύονται υψηλότερα 1,1% και 1,6% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 4,9% στα 2,81 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 0,8% στα 23,65 δολάρια. Κέρδη 2,9% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,89 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 10.405,85 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,22% στις 1.092,54 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,26% στις 2.209,44 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο θετικός αντίκτυπος από τις δημοπρασίες ομολόγων σε Ισπανία και Ιρλανδία επισκίασε την διολίσθηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW στην Γερμανία και ώθησε υψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1,41% στις 5.350,55 μονάδες, ο DAX 1,57% υψηλότερα στις 6.206,40, ενώ ο CAC με κέρδη 1,02% στις 3.663,13 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v