Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται οι πιέσεις σε Wall και ευρωαγορές

Αν και άνοιξε με σημαντικές πιέσεις εξαιτίας της πτώσης στο ΑΕΠ, η Wall κινείται τώρα θετικά στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα, χάρη στα λοιπά οικονομικά στοιχεία. Ανάλογη η μεταβλητότητα σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Αν και άνοιξε με σημαντικές πιέσεις εξαιτίας του ΑΕΠ β΄τριμήνου, η Wall κινείται τώρα θετικά στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα, χάρη στις λοιπές στατιστικές ανακοινώσεις.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν πτωτικά στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας με αρκετή μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την επιβράδυνση στο ΑΕΠ β΄τριμήνου και την κυβερνητική δήλωσε ότι η ύφεση είναι βαθύτερη απ’όσο είχε εκτιμηθεί, όπως και τα αποτελέσματα β΄τριμήνου μεγάλων επιχειρήσεων, όπως οι Chevron και Merck.

Η αρχική πτώση των δεικτών πλησίασε το 1%, αλλά στη συνέχεια ανακοινώθηκαν δύο άλλες στατιστικές ειδήσεις, που περιόρισαν τις απώλειες. Πρόκειται για τον δείκτη μεταποίησης Σικάγο ΡΜΙ και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος Ιουλίου.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται αυτή την ώρα θετικά 0.17% στις 10.484 μονάδες, ο S&P 0,16% στις 1.103 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,2% στις 2.256 μονάδες.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η αμερικανική παραγωγή αναπτύχθηκε 2,4% στο β΄τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα απ’όσο αναμενόταν και αισθητά χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο.

Πάντως, σήμερα κλείνει ένας αξιόλογα δυνατός μήνας για την Wall Street, με τον Dow και τον S&P 500 καθ’οδόν για τα πρώτα μηνιαία κέρδη από τον Απρίλιο. Μέχρι την σημερινή συνεδρίαση, ο Dow έχει ενισχυθεί 7,09% στον μήνα Ιούλιο ενώ ο S&P 500 6,87% στον μήνα.

Τα κέρδη αποδίδονται σε σημαντικό βαθμό στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄τριμήνου από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, που σε γενικές γραμμες έχουν αποδειχθει καλύτερες από τις προβλέψεις. Επιφυλάξεις δημιουργεί πάντως το γεγονός ότι οι προβλέψεις των εταιριών για το μέλλον είναι μάλλον επιφυλακτικές.

Στις σημερινές ειδήσεις από το μέτωπο των Q2, η Merck υποχωρεί 2,2% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών 52% εξαιτίας εξαγορών και άλλων εφ άπαξ χρεώσεων.

Στον αντίποδα η Alcatel-Lucent κερδίζει σχεδόν 10% καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία δημιουργούν πτωτικές τάσεις και στις ευρωαγορές, μετά την ανακοίνωση αύξησης του πληθωρισμού και υψηλών ποσοστών ανεργίας στην ευρωζώνη.

Πάντως αργά το απόγευμα, οι θετικές στατιστικές εκπλήξεις προκαλούν ευνοϊκή αντίδραση και στις ευρωαγορές και ο δείκτης FTSE περιρόζει τις απώλειες στο 0.19% στις 5.303 μονάδες, ενώ  ο DAX ενισχύεται 0,47% στις 6.163 μον., ενώ ο CAC 0,26% στις 3.661 μον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v