Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ελαφρά επιβράδυνση ΑΕΠ β΄τριμήνου στο 2,4%

To AEΠ της αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε 2,4% στο β΄τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου για τους ρυθμούς ανάκαμψης.

ΗΠΑ: Ελαφρά επιβράδυνση ΑΕΠ β΄τριμήνου στο 2,4%
To AEΠ της αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε 2,4% στο β΄τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου για τους ρυθμούς ανάκαμψης. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί 2,5%, στο 12μηνο.

Την ανάπτυξη συγκράτησαν στο εξεταζόμενο διάστημα η εκτίναξη στις εισαγωγές 28,8% που υπερκέρασε την αύξηση 10,3% των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να «αφαιρέσει» 2,78 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη.

Πέραν του τομέα εμπορίου πάντως, η ανάγνωση των μεγεθών κρίνεται μάλλον ικανοποιητική, καθώς εκδηλώθηκε μεγάλη αύξηση 17% (από 7,8% στην προηγούμενη περίοδο) στις επιχειρηματικές δαπάνες –το μεγαλύτερο ποσοστό από το α΄τρίμηνο 2006.

Στο α΄τρίμηνο το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 3,7% σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του υπουργείου Εμπορίου, που είναι αισθητά αναθεωρημένη από την προγηούμενη για 2,7%. Το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε 0,5%, όσο περίμεναν οι αναλυτές, μετά το +0,6% στην προηγούμενη μέτρηση.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ 2009 αναθεωρήθηκε στο -2,6% από -2,4% στην προηγούμενη εκτίμηση, με τον δείκτη δομικού πληθωρισμού να παραμένει στο +1,5%. Το ποσοστό αποταμίευσης ιδιωτών αναθεωρήθηκε επίσης στο 5,9% από 4,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v