Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ευρωπαϊκός ιός κόλλησε την Wall -Πτώση 3%

Τα προβλήματα χρεών της ευρωζώνης και οι ενδείξεις αναιμικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, επαναφέρουν την απειλή διεθνούς στασιμότητας και αποπληθωρισμού, προκαλώντας έντονες πιέσεις σε χρηματιστήρια, νομίσματα, εμπορεύματα.

Τα προβλήματα χρεών της ευρωζώνης και οι ενδείξεις αναιμικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, επαναφέρουν την απειλή στασιμότητας στην παγκόσμια οικονομία και αποπληθωρισμού, προκαλώντας έντονες πιέσεις στα χρηματιστήρια.

Η αδυναμία των κρατών της ευρωζώνης να συνεννοηθούν σε ζητήματα στρατηγικής, κλιμακώνει τους φόβους αδυναμίας χειρισμού της κρίσης χρεών, και συνακόλουθα ανατροπής της ευάλωτης διεθνούς ανάκαμψης.

Τα υποτονικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τις περασμένες ημέρες και τα σημερινά μεγέθη αναιμικής ανάπτυξης στην απασχόληση και την βιομηχανία, δημιουργούν τον φόβο ότι ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει «απειλή» για τις οικονομίες, για αρκετό διάστημα ακόμη.

Αντιθέτως, αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς εξελίξεις στην Ευρώπη, δείχνουν μάλλον προς την κατεύθυνση των πτωτικών πιέσεων στις τιμές.

Υπό την επιρροή της έντονης μεταβλητότητας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και τα αναπάντεχα αρνητικά στατιστικά στοιχεία στην εγχώρια οικονομία, το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε με έντονες απώλειες, που έφθασαν το 3% για μια ακόμη συνεδρίαση.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,73% στις 10.157 μονάδες, ο S&P με πτώση 3,05% υποχωρεί στις 1.081 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 3,42% στις 2.220 μονάδες. Με την τωρινή πτώση, και ο τεχνολογικός Nasdaq ακολουθεί τους δύο έταιρους βασικούς δείκτες σε σβήσιμο όλων των φετινών κερδών.

Τεχνικοί αναλυτές φοβούνται ότι ο S&P 500 κινείται επίμονα κάτω από τον μέσο κυλιόμενο όρο 200 ημερών στις 1.100 περίπου μονάδες και, αν κλείσει κάτω από αυτό το επίπεδο επί δύο-τρεις ημέρες στη σειρά, το επόμενο επίπεδο στήριξης θα διαμορφωθεί στις 1.044 μονάδες.

Η επενδυτική ψυχολογία σφυροκοπείται επίμονα εξαιτίας των δημοσιονομικών κρίσεων στην ευρωζώνη, ειδικά μετά την γερμανική απαγόρευση του short-selling, που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα την ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο δείκτης FTSE τερμάτισε με απώλειες 1,65%, ο DAX με πτώση 2,02%, ενώ ο CAC 2,25%.

Ισχυρές απώλειες της τάξης του 3,8% υπέστη το πετρέλαιο, που διολίσθησε κάτω από τα 68 δολάρια ανά βαρέλι.

Και η χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street επηρεάστηκε πολύ από τα προβλήματα στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπτώσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά η μεγάλη πτώση περιορίστηκε, μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, που έδειξε ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. δεν συμφωνούν να αρχίσουν οι πωλήσεις χρεογράφων με εγγύηση στεγαστική πίστη, σχετικά σύντομα.

Αρνητική είναι η επίδραση των στατιστικών ανακοινώσεων της ημέρας, με την αύξηση των νέων ανέργων κατά 25.000.

Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας που καταρτίζει το ινστιτούτο Conference Board και προσμετρά τις μελλοντικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε την πρώτη πτώση σε ένα χρόνο και πλέον.

Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Philly Fed αυξήθηκε λιγότερο απ’όσο αναμενόταν τον Μάιο, καθώς επιδεινώθηκε η ανάπτυξη στην απασχόληση.

Από το εταιρικό μέτωπο, η Applied Materials βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄τριμήνου, που έδειξαν επιστροφή στην κερδοφορία και εκτίναξη πωλήσεων.

Η Dell ανακοινώνει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v