Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εποπτεία πιέζει τις αγορές -Ηπια πτώση Wall

Η γερμανική απαγόρευση του "γυμνού σορταρίσματος" κυριαρχεί στις εξελίξεις, προκαλώντας πιέσεις στις αγορές. Ηπια η πτώση στη Wall, που "παλεύει" με την δική της εποπτική μεταρρύθμιση.

Η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει το «γυμνό» short selling κυριαρχεί στις σημερινές χρηματιστηριακές εξελίξεις, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα στις αγορές χρήματος και αξιών.

Οι φόβοι μεγαλύτερης επόπτευσης στις χρηματοοικονομικές αγορές προκαλούν έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, το οποίο πάντως μετά την αρχική «βουτιά» ανακάμπτει τώρα αισθητά, καθώς φημολογείται παρέμβαση της ΕΚΤ. στην αγορά. Το πετρέλαιο βουλιάζει κάτω από 70 δολάρια.

Η Wall Street, προβληματισμένη ήδη από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις χρηματοπιστωτικής εποπτείας στις ΗΠΑ, εκλαμβάνει τις εξελίξεις πιο «ψύχραιμα», στηριζόμενη επίσης και στα στατιστικά στοιχεία, που έδειξαν καλή πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο, με ηπιότερες πιέσεις στις τιμές.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,25% στις 10.482 μονάδες, ο S&P 0,33% στις 1.117 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,09% στις 2.315 μονάδες.

Οι αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έφτασαν σε συμβιβαστική συμφωνία όσον αφορά το μοίρασμα των εξουσιών ανάμεσα στους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, όσον αφορά την τραπεζική εποπτεία, επιτρέποντας την προώθηση της μεταρρύθμισης της Wall Street προς την τελική έγκριση.

Η Hewlett-Packard ενισχύεται 1% μετά την ανακοίνωση αύξησης κερδών 28%.

Η Deere κερδίζει 3% μετά την αναβάθμιση των προβλέψεών της.

Η Discounter Target αντιδρά με άνοδο σχεδόν 3% στην δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Εντονες είναι οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, όπως η Barclays, που δεν υπόκεινται στην απαγόρευση του «σορταρίσματος», ενώ οι ζημίες στις γερμανικές τράπεζες περιορίζονται στο 2%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονες απώλειες για τις ευρωαγορές, που όμως περιορίζονται τώρα κάπως, στο 1,65% για τον FTSE, 1,74% για τον DAX, και 1,76% για τον CAC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v