Μπούμερανγκ η γερμανική απαγόρευση για ευρωζώνη

Αδειάζουν τη γερμανική πρωτοβουλία Γαλλία και χώρες της ΕΕ. Αποσπασματική και αναποτελεσματική η κίνηση, λένε οι κυβερνήσεις, κίνηση πανικού τη χαρακτηρίζουν οι αγορές. Ανάσα για ομόλογα.

Μπούμερανγκ η γερμανική απαγόρευση για ευρωζώνη
Σε μπούμερανγκ για το σύνολο της ευρωζώνης απειλεί να εξελιχθεί η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει το naked short selling επί ευρωομολόγων και των 10 μεγαλύτερων γερμανικών μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της ευρωζώνης δηλώνουν τη διαφωνία τους ή τις αντιρρήσεις τους για τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σύμφωνα με τους "F.T.", η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Λαγκάρντ, απέκλεισε αντίστοιχη κίνηση από τη Γαλλία και ζητά έκτακτη σύνοδο των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της Ευρώπης (CESR) ώστε να εξεταστούν οι επιπτώσεις από τη μονομερή γερμανική απόφαση απαγόρευσης του "γυμνού" σορταρίσματος.

Απροθυμία να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα δήλωσαν μέσω εκπροσώπων τους και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Αντίθετα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, υπογράμμισε ότι "στηρίζει πλήρως" τις αποφάσεις που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, σε σημερινές του δηλώσεις ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία "είναι πιο αποτελεσματικά όταν συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο" και τόνισε ότι το μέτρο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 21/5, είδηση την οποία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ε.Ε., κ. βαν Ρομπέι. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, συμφώνησε "στην ανάγκη καταπολέμησης του υπερβολικού short selling", ενώ σημείωσε ότι ολοκληρώνεται η έρευνα της Κομισιόν στις αγορές κρατικών ομολόγων.  

Αν οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν, τότε η γερμανική απαγόρευση όχι μόνο πέφτει στο κενό αλλά εντείνει και το κλίμα ανησυχίας γύρω από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Και αυτό γιατί επανέρχονται, και μάλιστα σφοδρότερα, οι ανησυχίες για έλλειψη της απαραίτητης συνεννόησης εντός των κόλπων της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αναλυτές τονίζουν, κατ' αρχάς, την αντίθεσή τους στο μέτρο, σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνηση υπερπροστατευτισμού. Σημειώνουν, όμως, ότι για να έχει έτσι κι αλλιώς επιτυχία θα έπρεπε η απαγόρευση της αγοράς CDSs, αν δεν κατέχονται ομόλογα, να έχει ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή έστω σε επίπεδο ευρωζώνης (λόγω των διαφωνιών της Βρετανίας).

Μετά το γαλλικό άδειασμα, η κίνηση της Γερμανίας δείχνει πανικό και απελπισία, την ώρα που
η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από την ώρα όπου υπογράφηκε η συνθήκη της Ρώμης και έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα ισχυρότερα όπλα της (αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, γιγαντιαίος μηχανισμός στήριξης) για να ηρεμήσει τις αγορές.

Έτσι, σε πρακτικό επίπεδο, τα μεν spreads των ομολόγων στον ευρωπαϊκό Νότο και στη Γερμανία υποχωρούν, την ίδια όμως στιγμή οι τιμές των μετοχών μειώνονται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Αν η κίνηση της Γερμανίας είχε βασική στόχευση μια ελεγχόμενη πτώση του ευρώ, τότε έχει ήδη κριθεί στην πράξη αρνητικά.

Ενδεικτικά, το CDS της Ελλάδας στην πενταετία υποχωρεί κατά 89 μονάδες βάσης στις 530, ενώ το αντίστοιχο CDS της Πορτογαλίας υποχωρεί κατά 50 μ.β. στις 220 μονάδες. Στις 155 μ.β. το CDS της Ισπανίας στην πενταετία, με πτώση 25 μονάδων. Χαμηλότερα και το CDS της Γερμανίας στην πενταετία, στις 40 μονάδες, με πτώση 5 μονάδων.

Η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να απαγορεύσει το γυμνό (naked) short selling επί κρατικών ομολόγων και των CDSs της ευρωζώνης και ταυτόχρονα το naked short selling επί των μετοχών των δέκα μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ομίλων της χώρας (Deutsche Bank, Commerzbank, Deutsche Postbank, Allianz, Generali Deutschland, Aareal Bank και Deutsche Βoerse).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v