Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall στο κλείσιμο της συνεδρίασης παρά το φόβο μετάστασης της ευρωπαϊκής κρίσης παγκοσμίως, τα δυσμενή macro και την πτώση σε χαμηλό 5 μηνών του πετρελαίου. 

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall στο κλείσιμο της συνεδρίασης παρά το φόβο μετάστασης της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού μετά το χαμηλό 4 ετών του ευρώ, τις δυσμενείς στατιστικές ανακοινώσεις και τη νέα βουτιά του πετρελαίου. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές. 

Σημειώνεται ότι το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης απέτρεψε την τρίτη διαδοχική πτώση για τους δείκτες στη Wall.

Αναλυτικά οι ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης στις οικονομίες της Ευρωζώνης μετά το νέο χαμηλό 4 ετών που σημείωσε νωρίς το πρωί το ευρώ –παρά την μετέπειτα ανάκαμψή του-και ο φόβος ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα μπορούσε να τερματίσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη των αγορών ώθησε τους επενδυτές σε νέο κύκλο πωλήσεων-τούτη τη φορά όμως σε περιορισμένο εύρος- σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

 Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στις ΗΠΑ, "η αγορά και οι επενδυτές απλά δεν έχουν πειστεί ότι το ευρωπαικό σχέδιο μείωσης των δαπανών για τον περιορισμό του χρέους δε θα έχει και αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες των χωρών" (ρυθμός ανάπτυξης).

Παράλληλα παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ σημαντικό το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να σταθεροποιηθεί σε σχέση με το δολάριο καθώς η συνεχής υποχώρηση του ωθεί τους επενδυτές σε αμυντική στάση όσον αφορά, υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις.

Επιπλέον η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 71 δολ. σε χαμηλό 5 μηνών πίεσε χαμηλότερα τους ενεργειακούς τίτλους στη Wall. Ενδεικτικά απώλειες 0,1% για τη μετοχή της Chevron και 0,5% για την Exxon Mobil.

Αρνητικά επέδρασε στη Wall και η βουτιά 5% του χρηματιστηριακού δείκτη της Κίνας εξαιτίας των φόβων για επιβολή αυξήσεων στο κόστος δανεισμού και μέτρων συγκράτησης της ισχυρής ανάπτυξης υπό τον φόβο πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων η General Motors επέστρεψε στην κερδοφορία το α’ τρίμηνο ενώ η μετοχή της Lowe υποχωρεί 3,4% μετά την ανακοίνωση επιφυλακτικών προβλέψεων για το έτος χρήσης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εξαγορές εταιριών σε διεθνές επίπεδο, καθώς η Man Group ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ομοειδή εταιρία διαχείρισης hedge fund, GLG Partners προς 1,6 δισ. δολ.

Τέλος, κάθετη πτώση σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης Empire στις ΗΠΑ, στο 19,1 το Μάιο από 31,86 τον προηγούμενο μήνα υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι η αγορά παραμένει ευάλωτη παρά την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 2,6% στα 22,36 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 2,2% στα 2,65 δολάρια. Απώλειες 5,4% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,39 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε άνοδο 0,05% στις 10.625,83 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,11% στις 1.136,94 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,31% στις 2.354,23 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε πρακτικώς αμετάβλητος στις 5.262,54 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,17% στις 6.066,92 μονάδες, ενώ CAC με απώλειες 0,47% στις 3.543,33 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v