Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι οι τράπεζες και η Cisco στη Wall

Πτώση στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα της Cisco και τα υποτονικά στοιχεία στην αγορά εργασίας. Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Πτώση στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα υποτονικά στοιχεία στην αγορά εργασίας. Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Σε κατοχύρωση κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές μετά την ισχυρή άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσε το καλύτερο τριήμερο -σε απόδοση- των τελευταίων 10 μηνών.

Τα υποτονικά στοιχεία από την αγορά εργασίας συγκράτησαν το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας να μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο αυξήθηκε ο αριθμός επιδοτούμενων προκαλώντας σύγχυση για την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο 2008 σε μηνιαία βάση σημείωσαν οι δείκτες τιμών εισαγωγών και εξαγωγών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο προκαλώντας τον προβληματισμό των αναλυτών.

Σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο μετά από δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο που αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών βρίσκονται, πέρα από τη Goldman Sachs, και οι τραπεζικοί όμιλοι Citigroup, Morgan Stanley, UBS, Merrill Lynch κ.α. στο πλαίσιο ερευνών για εξαπάτηση των επενδυτών την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ενδεικτικά, απώλειες 1,7% για τη Citigroup και 1,4% για τη Goldman.

Παράλληλα η νέα ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ πίεσε χαμηλότερα την τιμή του πετρελαίου (-0,8%) στις αγορές στα 74,4 δολ./βαρέλι, με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν πτώση 1,1% και 0,1% αντίστοιχα.

Πιέσεις και στον τεχνολογικό κλάδο μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου της Cisco και τις απογοητευτικές προβλέψεις για το 2010. Πτώση 4.8% για τη μετοχή της Cisco.

Ωστόσο η πτωτική τάση της Wall συγκρατήθηκε (στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης) από τις ανακοινώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων εισηγμένων εταιριών, αισιόδοξη ένδειξη επαναδραστηριοποίησης της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε στον τεχνολογικό κλάδο και στην επίσημη ανακοίνωση εξαγοράς της αμερικανικής Sybase από την γερμανική SAP.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 2% στα 23,87 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 3,1% στα 2,80 δολάρια. Απώλειες 2% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,96 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 0,99% στις 10.789,52 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,14% στις 1.158,28 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,26% στις 2.394,51 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 5.433,73 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,11% στις 6.251,97 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με πτώση 0,06% στις 3.731,54 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v