Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δοκιμασία για Wall λόγω ευρωζώνης, macro

Κλυδωνισμοί στα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο των γερμανικών μέτρων για το short selling. "Βουτιά" 3% στη Wall με τον S&P 500 κάτω των 1.100 μονάδων. Έντονη πτώση σε ευρωαγορές, πετρέλαιο. 

Υπό την επιρροή της έντονης μεταβλητότητας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και τα αναπάντεχα αρνητικά στατιστικά στοιχεία στην εγχώρια οικονομία, το αμερικανικό χρηματιστήριο κινείται με έντονες απώλειες για μια ακόμη συνεδρίαση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,94% στις 10.142 μονάδες, ο S&P με πτώση 3,32% υποχωρεί στις 1.077 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 3,43% στις 2.219 μονάδες. Με την τωρινή πτώση, και ο τεχνολογικός Nasdaq ακολουθεί τους δύο έταιρους βασικούς δείκτες σε σβήσιμο όλων των φετινών κερδών.

Τεχνικοί αναλυτές φοβούνται ότι ο S&P 500 κινείται επίμονα κάτω από τον μέσο κυλιόμενο όρο 200 ημερών στις 1.100 περίπου μονάδες και, αν κλείσει κάτω από αυτό το επίπεδο επί δύο-τρεις ημέρες στη σειρά, το επόμενο επίπεδο στήριξης θα διαμορφωθεί στις 1.044 μονάδες.

Η επενδυτική ψυχολογία σφυροκοπείται επίμονα εξαιτίας των δημοσιονομικών κρίσεων στην ευρωζώνη, ειδικά μετά την γερμανική απαγόρευση του short-selling, που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα την ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με εντονότατες απώλειες και σήμερα, με τον δείκτη FTSE να εμφανίζει πτώση 1,97%, τον DAX 2,64%, ενώ τον CAC 3,13%.

Ισχυρές απώλειες 3,8% και για το πετρέλαιο, στα 70,8 δολάρια.
Και η χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street επηρεάστηκε πολύ από τα προβλήματα στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπτώσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά η μεγάλη πτώση περιορίστηκε, μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, που έδειξε ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. δεν συμφωνούν να αρχίσουν οι πωλήσεις χρεογράφων με εγγύηση στεγαστική πίστη, σχετικά σύντομα.

Αρνητική είναι η επίδραση των στατιστικών ανακοινώσεων της ημέρας, με την αύξηση των νέων ανέργων κατά 25.000.

Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας που καταρτίζει το ινστιτούτο Conference Board και προσμετρά τις μελλοντικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε την πρώτη πτώση σε ένα χρόνο και πλέον.

Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Philly Fed αυξήθηκε λιγότερο απ’όσο αναμενόταν τον Μάιο, καθώς επιδεινώθηκε η ανάπτυξη στην απασχόληση.

Από το εταιρικό μέτωπο, η Applied Materials βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄τριμήνου, που έδειξαν επιστροφή στην κερδοφορία και εκτίναξη πωλήσεων.

Η Dell ανακοινώνει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v