Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα προς ΗΠΑ: Μειώστε τον δανεισμό σας

Τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ να ελέγξουν τον δικό τους δανεισμό καθώς τα χρέη τους αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα δήλωσε ο υφ. Οικονομικών της Κίνας κ. Ζου Γκουάνγκ Γκιάο.

Κίνα προς ΗΠΑ: Μειώστε τον δανεισμό σας
Τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ να ελέγξουν τον δικό τους δανεισμό καθώς τα χρέη τους αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός οικονομικών της Κίνας κ. Ζου Γκουάνγκ Γκιάο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η δήλωση του Κινέζου αξιωματούχου ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Πεκίνου να στρέψει την προσοχή του στις δικές του ανησυχίες για τις αμερικανικές πολιτικές, και ειδικότερα στο αυξανόμενο έλλειμμα, τη στιγμή όπου δέχεται κριτική για τη διατήρηση της de facto ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος με το δολάριο.

Όπως είπε ο κ. Ζου Γκουάνγκ Γκιάο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα διμερή σινοαμερικανική σύνοδο κορυφής για τον "Στρατηγικό και Οικονομικό Διάλογο", θα υπάρξουν "ήσυχες συζητήσεις" σχετικά με το γουάν, αλλά η εξωτερική πίεση απλώς θα καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την οποία η Κίνα θέλει να επιβάλει.

"Η πιο επείγουσα ανάγκη της παγκόσμιας οικονομίας είναι για οικονομικές συνθήκες που θα σταθεροποιήσουν την Ευρώπη, στον απόηχο των προβλημάτων της Ελλάδας", είπε ο κ. Ζου Γκουάνγκ Γκιάο, ο οποίος πρόσθεσε ότι "η δραστική οικονομική κρίση της Ευρώπης είναι μία πρόκληση για τις χώρες που αποτελούν μέρος της, όπως η Ελλάδα, είναι μία πρόκληση για τη σταθερότητα στο σύνολο της διεθνούς οικονομικής αγοράς".

"Αφορά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας συνολικά και γι' αυτό απαιτεί κοινή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα", είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Η Κίνα θα προσπαθήσει να συντονίσει τις οικονομικές της πολιτικές με τις ΗΠΑ για να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην αναταραχή και θα ήθελε οι χώρες-μέλη της ομάδας των 20 να έχουν ρόλο στην ενίσχυση της παγκόσμιας αναπτυξης, είπε ο αξιωματούχος, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να ασχοληθούν σοβαρά με τη δική τους οικονομική κατάσταση, υπό το πρίσμα του τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

"Ελπίζουμε ότι το αμερικανικό έλλειμα θα πέσει ως ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και θα φτάσει σε ανεκτό επίπεδο", σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και ο Πρόεδρος κ. Ομπάμα έχουν υποσχεθεί ότι θα προσέχουν τα επίπεδα του χρέους.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κάτοχος αμερικανικών ομολόγων, έχοντας συνολικά 895,2 δισ. δολάρια και τον προηγούμενο Μάρτιο αύξησε τα ποσά αυτά για πρώτη φορά έπειτα από 7 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v