Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε συμπληγάδες το ευρώ

Αρκετοί θεσμικοί επενδυτές αλλά και κεντρικές τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους στο ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της "WSJ". Σταθερή η Κίνα, "δεύτερες σκέψεις" από Ρωσία, Ν. Κορέα ακόμη και Ιράν.

Σε συμπληγάδες το ευρώ
Αρκετοί θεσμικοί επενδυτές αλλά και κεντρικές τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους στο ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της "WSJ". Σταθερή η Κίνα, "δεύτερες σκέψεις" από τη Ρωσία, τη Ν. Κορέα ακόμη και το Ιράν.

Το γεγονός ότι τόσο θεσμικοί επενδυτές όσο και κάποιες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να έχουν "δεύτερες σκέψεις" για το ευρώ καθιστά όλο και λιγότερο ελκυστικές τις προοπτικές του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Πάντως, κάποιοι μοιάζουν να είναι αναποφάσιστοι, γεγονός το οποίο εξηγεί και την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου το ευρώ έπεσε έως το 1,2143 δολ. για να ανακάμψει έως το 1,2385 δολ. Στη σημερινή συνεδρίαση (20/5) η μεταβλητότητα συνεχίζει να επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος, με το ευρώ να κινείται μεταξύ 1,2343 και 1,2443 δολαρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας -με συναλλαγματικά αποθέματα 270 δισ. δολαρίων- σε πρόσφατη έκθεσή της τόνισε ότι τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη καθιστούν λιγότερο ελκυστικό το ευρώ. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν -με συναλλαγματικά αποθέματα τα οποία υπολογίζονται στα 81 δισ. δολάρια- υποστήριξε ότι η τράπεζα επανεξετάζει τη σύνθεση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας -με συναλλαγματικά αποθέματα 400 δισ. δολαρίων- έχει ανακοινώσει ότι στα τέλη του 2009 φρόντισε να μειώσει το μερίδιο του ευρώ στα αποθέματά της.

Σύμφωνα με στοιχεία, από τις κινήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αρκετά εξ αυτών προχωρούν σε περιορισμό της έκθεσής τους σε ευρώ.

Το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο της Ασίας, Global Sovereign Fund (της Kokusai Asset Management), με υπό διαχείριση κεφάλαια 40 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι μείωσε την έκθεσή του σε ευρώ στο 29,6% τον Μάιο, από 34,4% τον Μάρτιο.

Παράλληλα, τον έντονο προβληματισμό τους για τις προοπτικές του ευρώ εκφράζουν και κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων και χαρτοφυλακίων από την Pimco έως την Baring Asset Management.

Πάντως, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η υποχώρηση του ευρώ αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. Πιθανώς, μεταξύ αυτών μπορεί να τοποθετηθεί και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας -με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως ύψους 2 τρισ. δολαρίων-, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη σύσταση των αποθεμάτων της, κάτι που θεωρείται θετικό για το ευρώ, με δεδομένο ότι προχωρά σε σταθερές αγορές του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Όμως, βάσει στοιχείων του κ. Jens Nordvig της Nomura Securities, οι εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη έχουν φτάσει στα 50 δισ. δολάρια στους δύο πρώτους μήνες του 2010, με προοπτικές αυτή η τάση να συνεχιστεί.

"Το μεγάλο πρόβλημα για τους επενδυτές είναι οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν σε μία σειρά ερωτημάτων. Αναρωτιούνται "τι πάω να κάνω;" όταν σκέφτονται να προχωρήσουν σε αγορές ευρώ και την ίδια στιγμή θέτουν το ερώτημα "ποιος μου εγγυάται ότι τελικώς η Γερμανία δεν θα θυμώσει τόσο πολύ ώστε να φύγει από την ευρωζώνη;", τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Colin Harte, διαχειριστής κεφαλαίων της Baring (με υπό διαχείριση κεφάλαια 47 δισ. δολαρίων).

Ο κ. Harte παραδέχεται ότι δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία του ευρώ τους επόμενους μήνες. Υποστηρίζει ότι η ισοτιμία του με το δολάριο μπορεί να διαμορφωθεί από το 1,10 έως το 1,34 δολ. ανά ευρώ μέχρι το τέλος του 2010.

- Γιούνκερ: "Δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης για στήριξη του ευρώ"

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός υποχώρησης του ευρώ είναι ανησυχητικός, δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης στις αγορές, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η αντίδραση των αγορών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης είναι παράλογη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.

"Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων, που πρέπει να ακολουθήσουμε, όμως δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο", τόνισε ο κ. Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο Reuters από το Τόκιο, προσθέτοντας ότι "υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση".

Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου μπορεί να οφείλεται και στις ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών των μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι "οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν".

Ερωτηθείς, πάντως, εάν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη παρέμβασης για στήριξη του νομίσματος, σημείωσε ότι "δεν νομίζω πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v