Τάσεις συσσώρευσης επικρατούν στη Wall

Τάσεις συσσώρευσης επικρατούν στην αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να δέχεται πιέσεις, καθώς οι Dow Jones και S&P καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, μετά από το μπαράζ μικτών μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Με απώλειες έκλεισε η Ευρώπη.

Καλησπέρα, μια από τα ίδια.

Όλο το σύστημα σε κατάσταση συσσώρευσης, με εμφανή την πρόθεση αναζήτησης ισορροπιών. Λογικό, υπό το πρίσμα του υψηλού volatility. Ανασύνταξη δυνάμεων, επί το λαϊκότερο.

Σαφώς κι έχουμε όμως ιδιομορφίες. Κατ’ αρχήν, με το δολάριο να παραμένει αντικειμενικά ισχυροποιημένο έναντι του ευρώ, αφού ούτε τα στοιχεία πληθωρισμού μπόρεσαν να δώσουν το στίγμα για κλείσιμο long θέσεων στο δολάριο, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι ότι ο δρόμος είναι διάπλατα ανοιχτός για την Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Κι αυτό ενώ οι πρωτογενείς πληθωριστικές πιέσεις υφίστανται στην αμερικανική οικονομία, με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών να μειώνουν ουσιαστικά την δυνατότητα τιμολόγησης σε επίπεδο παραγωγού.

Από την άλλη όμως, η ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος δεν έχει οδηγήσει σε εισροή κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Κάθε άλλο. Σε αντίθεση, η αμερικανική αγορά θεωρείται αυτή την στιγμή ως ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου για όσα funds επιχειρούν να τοποθετηθούν μόνο με βάση τα θεμελιώδη.

Διότι, ιδιαίτερα όσον αφορά στις λεγόμενες ”κυκλικές” μετοχές –ήτοι όσες εμφανίζουν οικονομικά στοιχεία με υψηλό συντελεστή θετικής συσχέτισης έναντι των μακροοικονομικών δεικτών– είναι προφανές ότι αυτές είναι εξόχως ευάλωτες σε μεταβολές στο υφιστάμενο περιβάλλον δραστηριοποίησης, όπου η νομισματική (μονεταριστική) πολιτική που ακολουθείται, αποτελεί την μείζονα μεταβλητή.

Συνεπώς, με τις αγορές να τιμολογούν αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού – όπως αυτή αποτυπώνεται από την αύξηση κατά 83 μ.β. της ετησιοποιημένης απόδοσης (yield) του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου το τελευταίο διήμερο – αυτή τη στιγμή εμφανίζεται μόνο το cash να ενισχύεται.

Το τι θα γίνει με αυτή την πλεονάζουσα ρευστότητα θα καθορίσει εν πολλοίς και την τάση των κεφαλαιαγορών. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι πως το σύνολο σχεδόν των ευρέως διαδεδομένων χρηματοοικονομικών επιλογών έχει ”διορθώσει” από τα υψηλά του.

Μετοχικές αξίες, πολύτιμα μέταλλα και ομόλογα. Μόνο το πετρέλαιο διατηρείται σε υψηλά –πολύ υψηλά– επίπεδα, αν κι εδώ τα θεμελιώδη σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία επιτρέπουν οποιασδήποτε μορφής περαιτέρω ανοδικής κίνησης, χωρίς αυτό να αποτελέσει έκπληξη.

Χρηματιστηριακά πάλι, η όλη τάση αποτυπώθηκε σε μικρή διόρθωση για Dax και Cac, ηπιότερη για τον FTSE 100 –απόρροια των δύο πετρελαϊκών που μετέχουν στο δείκτη– ενώ εφιστούμε την προσοχή στο –2,53% της χρηματιστηριακής αγοράς της Μόσχας, ως χαρακτηριστικό της πρόθεσης μείωσης του επενδυτικού κινδύνου-έκθεσης (exposure) των μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10017,71 μονάδες με άνοδο 0,07%, κέρδη 0,04% καταγράφει και ο S&P στις 1096,90 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,71% στις 1912,04 μονάδες.

Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,39% στις 4436,4 μονάδες, πτώση 0,57% κατέγραψε ο DAX στις 3803,26 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,30% στις 3603,26 μονάδες.

Καλό Σαββατοκύριακο.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v