Εισφορο-φυγάς ο Koizumi, ζητείται η παραίτησή του

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Junichiro Koizumi παραδέχτηκε ότι επί 7 χρόνια δεν πλήρωσε εισφορές στο συνταξιοδοτικό του ταμείο και η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του, σε ένα σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση στην πολιτική της χώρας, καθώς οδήγησε ήδη σε παραίτηση κορυφαία στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Εισφορο-φυγάς ο Koizumi, ζητείται η παραίτησή του
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Junichiro Koizumi παραδέχτηκε ότι επί 7 χρόνια δεν πλήρωσε εισφορές στο συνταξιοδοτικό του ταμείο, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να ζητήσει ανοιχτά την παραίτησή του, σε ένα σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση στην πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του πρωθυπουργού, η πιο μακρά περίοδος που δεν ανταποκρίθηκε ο Koizumi στις υποχρεώσεις του ήταν από τον Απρίλιο 1980 μέχρι τον Μάρτιο 1986, ενώ υπήρξαν και πιο σύντομα κενά το 1962 και το 1969-70.

”Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα”, ήταν η άμεση απάντηση του γενικού γραμματέα του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, που πρόσθεσε ότι ”αυτός είναι -με το παραπάνω- επαρκής λόγος για να υποβάλει την παραίτησή του”.

Ο Koizumi άρχισε να πληρώνει τις συνδρομές του μετά τον Απρίλιο 1986, οπότε και έγινε υποχρεωτική η απόδοση των εισφορών. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ειδικά καθώς αποκαλύπτεται σε μια εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Naoto Kan, υπέβαλε μέσα στην εβδομάδα την παραίτησή του, όταν παραδέχτηκε ότι δεν πλήρωσε τις δικές του εισφορές επί 10 μήνες το 1996.

Την περασμένη εβδομάδα, για αντίστοιχους λόγους, είχε παραιτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yasuo Fukuda, ενώ έξι ακόμη στελέχη του υπουργικού συμβουλίου έχουν αποδεχτεί ότι δεν πλήρωναν συνδρομές, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εσωτερικών, Αμύνης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν υποβάλει την παραίτησή του, θα υποστεί πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v