Πετρέλαιο και έλλειμμα πιέζουν τη Wall

Με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα 40 δολάρια το βαρέλι και τα στοιχεία για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να εμφανίζουν νέο ιστορικό ρεκόρ, η αμερικανική αγορά -και ιδιαίτερα ο Nasdaq - δέχεται ισχυρές πιέσεις. Πτωτικό το κλίμα στην Ευρώπη.

Με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα 40 δολάρια το βαρέλι, και τα στοιχεία για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να εμφανίζουν νέο ιστορικό ρεκόρ, η αμερικανική αγορά δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Αναλυτές σχολιάζουν πως σίγουρα δεν πρόκειται για μια συνεδρίαση που θα την χαρακτηρίσει το ανοδικό κλίμα, προσθέτοντας ότι η αγορά έχει να αντιμετωπίσει κάποιους παράγοντες όπως τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές, τα επιτόκια, τη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ και το εμπορικό έλλειμμα.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 46 δισ. δολάρια το Μάρτιο, από τα 42,1 δισ. δολάρια του προηγουμένου μήνα.

Το πετρέλαιο nymex παραμένει στα 40 δολάρια το βαρέλι, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να προειδοποιεί ότι η ζήτηση στο 2004 θα αυξηθεί με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1993.

Θετικά είναι τα νέα από την εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Qualcomm, καθώς αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και έσοδα του τρίτου τριμήνου χρήσης αλλά και για το έτος.

Αντίθετα, απώλειες κοντά στο 1% καταγράφει η μετοχή της Cisco Systems, παρά τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο χρήσης.

Ο αναλυτής της Bear Sterns, James Yang, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των αποθεμάτων κατά 20% σε τριμηνιαία βάση, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατακόρυφης μείωσης του ποσοστού, εάν η ζήτηση επιβραδυνθεί.

Η Lehman Brothers αναβάθμισε τη σύστασή της για την International Paper σε equal weight από underweight, με τις μετοχές της εταιρίας να κινούνται υψηλότερα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,45% στις 9974,69 μονάδες, πτώση 0,58% καταγράφει ο Nasdaq στις 1920,17 μονάδες, ενώ και ο S&P σημειώνει απώλειες 0,42% στις 1090,86 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,63% στις 4426,7 μονάδες, κατά 0,84% υποχωρεί ο DAX στις 3817,57 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 υποχωρεί 0,27% στις 3596,67 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v