Καλοδεχούμενη η αντίδραση σε Wall-ευρωαγορές

Φυσιολογική και αναμενόμενη η προσπάθεια αποκόλλησης από τα χαμηλού έτους σε Wall Street και ευρωαγορές, ενώ ζητούμενο παραμένει η διάρκεια της ανοδικής κίνησης. Υψηλά κέρδη στον Nasdaq λόγω της ανόδου των Cisco Systems και Intel, ισχυρή ανάκαμψη σε DAX-CAC.

Καλησπέρα, ξανακάνουμε ταμείο.

Δύσκολη η τελευταία εβδομάδα, ο τελευταίος μήνας ακόμη, δεν είναι και λίγο πράγμα η αποκλιμάκωση του Dow κατά 800 περίπου μονάδες από το υψηλό τρέχοντος έτους.

Όσο για την Ευρώπη, όπως και να το κάνουμε, οι 4.000 μονάδες θα αποτελούσαν πάντα σημείο αναφοράς για τον Dax, όπως και οι 3.700 στον Cac. ”Παραδοσιακό” εξάλλου το spread 300 μονάδων μεταξύ των δύο, ασχέτως του εάν δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Όσο για τις αμερικανικές αγορές, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αμιγώς περιστροφική κίνηση στην περιοχή των 10.000 μονάδων. Σαφώς και θα ικανοποιούσε – τεχνικά κυρίως – ένα κλείσιμο πάνω από το ”ψυχολογικό” αλλά και τεχνικό προαναφερθέν επίπεδο, πάντα για τον Dow. Πάντως, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δεν πείθουν προς το παρόν, κι αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε.

Η ικανοποίηση, αναφορικά πάντα με την σημερινή ημέρα, πηγάζει από την εξόχως ικανοποιητική αντίδραση των Ευρωαγορών. O FTSE 100 έκλεισε στις 4454,7 μονάδες με άνοδο 1,35%, κέρδη 1,72% κατέγραψε ο DAX στις 3849,84 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,49% στις 3606,41 μονάδες.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10012,80 μονάδες με κέρδη 0,22%, άνοδο 1,54% καταγράφει ο Nasdaq στις 1925,18 μονάδες ενώ και ο S&P κινείται υψηλότερα κατά 0,57% στις 1093,32 μονάδες.

Σαφώς, εδώ θα πρέπει να διατηρήσουμε μια επιφύλαξη ως προς το κατά πόσον έχουμε να κάνουμε με αντίδραση σε κατάσταση υπερπώλησης, ή εάν πάμε για βραχυχρόνιο trend reversal (αντιστροφή τάσης).

Πάντως, η διατήρηση των πιέσεων στο ευρώ (στο 1,18-1,1830 με το δολάριο) καθώς και η απροθυμία εισροής κεφαλαίων σε ομολογιακούς τίτλους σίγουρα βοηθούν την επανατοποθέτηση ρευστότητας στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η δε είδηση της έκδοσης σειράς βραχυχρόνιων ομολογιών στην Γερμανία (BOBL) ύψους 5 δισ. ευρώ επαναφέρει το φάσμα της υπερπροσφοράς χρεογράφων, καταδεικνύοντας παράλληλα και την δημοσιονομική κρίση της ”κεντρικής” Ευρώπης.

Θεωρητικά – πάντα – μετά και τις σημερινές προτροπές ΟΟΣΑ για μείωση κατά 50 μ.β. των βασικών επιτοκίων, η δεκαετής σειρά (BUND) θα πρέπει να εμφανίσει αγοραστικό ενδιαφέρον στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Συμπερασματικά, παρακολουθούμε αυτή την στιγμή μια φυσιολογική και αναμενόμενη προσπάθεια αποκόλλησης από τα καταγραφέντα χαμηλά έτους. Η διάρκεια της κίνησης είναι το ζητούμενο. Πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ένα άκρως ασταθές τοπίο...

Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v