ΟΟΣΑ: Βλέπει άμεση μείωση ευρω-επιτοκίων στο 1,5%

Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάκαμψη των μελών του κατά το 2004 στο 3,4% από 3,0% στην προηγούμενη εκτίμηση. Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ έχει καθιερωθεί και ”βλέπει” μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης στον μέσο όρο του 1,7% το 2004, με μείωση 0,50 μονάδων φέτος την άνοιξη.

ΟΟΣΑ: Βλέπει άμεση μείωση ευρω-επιτοκίων στο 1,5%
Ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε αναβάθμιση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάκαμψη των μελών του κατά το 2004 στο 3,4% από 3,0% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ έχει καθιερωθεί και αναβαθμίζει την πρόβλεψη για την αμερικανική ανάκαμψη 2004 στο 4,7% από 4,2% στην προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά υποβαθμίζει την εκτίμηση για το 2005 στο 3,7% έναντι 3,8% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Για την ευρωζώνη η ανάπτυξη 2004 υποβαθμίζεται στο 1,6% από 1,8%, ενώ η ανάπτυξη 2005 στο 2,4% από 2,5% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μείωση 50 μονάδων βάσης στα ευρωπαϊκά επιτόκια την άνοιξη, έναντι του 2% στο οποίο κινούνται σήμερα, καθώς και έναρξη κύκλου αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τα μέσα της φετινής χρονιάς.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο μέσος όρος των επιτοκίων της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί το 2004 στο 1,7%, υποχωρώντας από το 2,3% του 2003.

Να σημειωθεί ότι η εισαγωγή στην έκθεση του ΟΟΣΑ έχει ημερομηνία 4 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εκδηλώσει ανησυχίες για τις πληθωριστικές επιπτώσεις της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά διατήρησε σταθερή πολιτική.

Ο διευθύνων οικονομολόγος του οργανισμού Jean-Philippe Cotis, πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, επέμεινε ότι ο ΟΟΣΑ εξακολουθεί να πιστεύει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο άμεσο μέλλον.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις μεγάλες οικονομίες θα παραμείνουν ελεγχόμενες παρά την εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου, αλλά προειδοποιεί ότι τυχόν περαιτέρω αύξηση στο κόστος ενέργειας θα πλήξει τη διεθνή ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στα 30 μέλη του ΟΟΣΑ προβλέπεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 1,7% φέτος, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε 30 χρόνια, και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 2005, στο 1,6% κατά μέσο όρο. Οι προβλέψεις του οργανισμού καταρτίζονται με βάση την τιμή του πετρελαίου στα 32 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v