Στα χαμηλότερα του έτους η Wall

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του έτους, κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά (και τον Dow Jones κάτω από τις 10.000 μονάδες) ενώ με εξίσου υψηλές απώλειες έκλεισε και η Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.

Καλησπέρα. Επαναφορά σήμερα, όχι και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, μην το εκλάβετε ως προκατάληψη. Δηλαδή, ότι εκφέρουμε απόψεις μόνο σε πτωτικές συνεδριάσεις, γιατί μας ”αρέσουν” για οποιοδήποτε λόγο...

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αναλύσει κανείς την σημερινή κίνηση των αγορών.

Ένας τρόπος, είναι ο ”κλασσικός” χρηματιστηριακός. Να υποθέσουμε δηλαδή ότι οι επενδεδυμένοι από τα χαμηλά που έγραψαν οι αγορές μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη έψαχναν πρόφαση για να ρευστοποιήσουν κέρδη και να ενισχύσουν την διαθέσιμη ρευστότητα τους, με εμφανή διάθεση επανατοποθέτησης στα νέα χαμηλά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ναι, η μέχρι στιγμής κίνηση συνάδει, στο βαθμό που ενισχύεται η ρευστότητα και δεν υπάρχει ροή κεφαλαίων προς εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.

Χαρακτηριστικό, το ότι χρυσός και άργυρος βρέθηκαν σήμερα να καταγράφουν νέο χαμηλό έτους, με την διόρθωση να προσεγγίζει το 40% από τα υψηλά στον άργυρο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάποια μαζική μεταστροφή στην ”ασφάλεια” των καταφυγίων.

Από την στιγμή όμως που δεν υπάρχει προσφυγή στα λεγόμενα ”ασφαλή” καταφύγια, τότε οφείλουμε να αναιρέσουμε πλήρως την θεωρία περί Τσετσενίας, ανησυχιών γύρω από την γεωπολιτική αστάθεια και γενικώς όλο αυτό το ”τροπάριο”.

Είναι από μήνες ορατό πως η γεωπολιτική αστάθεια αυξάνει παγκοσμίως ως απόρροια της επέμβασης στο Ιράκ.

Η προσωποποίηση του ”κακού” στο πρόσωπο του απάνθρωπου δικτάτορα Σαντάμ, δεν οδήγησε στην ανάδειξη μιας νέας σταθερής πολιτιακής ηγεσίας, με το Ιράκ να εκδημοκρατίζεται. Αυτό, ήταν το δόκιμο σενάριο.

Η πραγματικότητα είναι πως από την 1η του Ιούλη, η χώρα παραδίδεται στο χάος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ροή πετρελαίου, το εμπόριο και το κόστος –υλικό και ηθικό– για την διεθνή κοινότητα. Να ένα πιο πειστικό σενάριο. Αλλά ας μείνουμε στο σενάριο της αποκόμισης κερδών.

ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΕΡΔΗ ΑΝ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ;

Διότι με την κοινή λογική, η αύξηση των επιτοκίων θα έπρεπε να αποτελεί την πιο στέρεα απόδειξη πως η παγκόσμια οικονομία –ή έστω η αμερικανική, διότι η ΕΚΤ όχι μόνο σε αύξηση των επιτοκίων δεν θα πάει, αλλά αν πάει σε μεταβολή, αυτό θα αφορά σε μείωση– ανακάμπτει με τέτοιους ρυθμούς που είναι επιτακτική η άμεση νομισματική παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, και η εν συνεχεία επιστροφή στην ύφεση.

Οι αγορές δεν αποδέχονται θετικά την προοπτική, διότι αφενός έχουν εθιστεί στο φθηνό χρήμα, αφετέρου ”γνωρίζουν” οι εμπλεκόμενοι σε αυτές πως η ανάκαμψη ενδεχομένως να μην... υφίσταται.

Απλά βολεύει, όλους όσους έχουν έννομο συμφέρον από την βελτίωση των ονομαστικών αποτιμήσεων. Και κυρίως, αναγνωρίζουν πως χωρίς το φθηνό χρήμα, την ”φούσκα” του χρέους, δεν θα υπήρχε καμία ανάκαμψη.

Εκτός κι αν πλέον –κι εδώ αναφερόμαστε στην Ευρωζώνη– η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% με πληθωρισμό στο 2% συνιστά ανάκαμψη. Δεν νομίζουμε.

Όσο για τις απώλειες των αγορών; Νέο χαμηλό έτους για Dow, Nasdaq και S&P, νέο υψηλό έτους τα ξημερώματα για την τιμή του μαύρου χρυσού, με ραγδαία έκτοτε υποχώρηση.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,43% στις 9972,77 μονάδες, πτώση 1,39% καταγράφει ο Nasdaq στις 1891,34 μονάδες, ενώ απώλειες 1,29% σημειώνει ο S&P στις 1084,53 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4395,2 μονάδες με απώλειες 2,29%, πτώση 2,85% κατέγραψε ο DAX στις 3784,61 μονάδες, ο CAC 40 έκλεισε στις 3553,35 μονάδες με πτώση 2,73%.

Δραματική ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γεν –για πρώτη φορά πάνω από το 114 εδώ και πέντε μήνες– περιστροφική κίνηση του ευρώ στο 1,18 με το δολάριο και μερική απόπειρα αντίδρασης των ομολόγων.

Πέφτουν όλα (ομόλογα, μετοχές, πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο), διότι σε αυτό το περιβάλλον, ο έχων ρευστότητα επιζεί.

Και μιας και περί εταιρικών δεδομένων ο λόγος, ας επισημάνουμε κάτι: Σε οικονομίες που ανακάμπτουν, οι πωλήσεις δεν πέφτουν 30% στο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Αυτό, εμφάνισαν τόσο η Bayer όσο και η Volkswagen. Εταιρίες ανομοιογενής. Άρα, ίσως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα. Πάντως, κλασσικές περιπτώσεις υπερτίμησης σε πολλούς τίτλους. Αντικειμενικά, όχι τεχνικά.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v