Καλοδέχεται τα deals η Wall Street

Οι συγχωνεύσεις στην κινητή τηλεφωνία (ΑΤ&Τ) και τις τράπεζες (GreenPoint) οδηγούν τα κέρδη στη Νέα Υόρκη, αυξάνοντας την αισιοδοξία για εκτίναξη της κερδοφορίας των εταιριών. Κέρδη στην Ευρώπη με άξονα το Λονδίνο.

Οι συγχωνεύσεις στην κινητή τηλεφωνία και τις τράπεζες οδηγούν τα κέρδη στη Νέα Υόρκη, αυξάνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών για περαιτέρω ενίσχυση των εταιρικών κερδών και ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ο Dow Jones εκτινάχθηκε 0,71% στις 10.703,39 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 ”τρέχει” με κέρδη 0,97% στις 1.156,89 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πραγματοποιεί μίνι ράλι 1,22% στις 2.078,55 μονάδες.

Από τα χαμηλότερα του Μαρτίου του 2003, στη σκιά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, ο Standard & Poor’s έχει εκτιναχθεί κατά 44%, ο Dow Jones κατά 42% και ο Nasdaq κατά 63%.

Η εξαγορά της AT&T Wireless από την Cingular για 41 δισ. δολάρια σε μετρητά, η εξαγορά της Provident Financial Group από την National City για 2,1 δισ. δολάρια σε μετοχές και η εξαγορά της GreenPoint από την North Fork Bancorp για 6,3 δισ. δολάρια σε μετοχές ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η εξαγορά της Walt Disney από την Comcast, παρόλο που η ”βιομηχανία της ψυχαγωγίας” απέρριψε την πρώτη προσφοράς του κολοσσού καλωδιακής τηλεόρασης.

Η ΑT&T Wireless εκτινάχθηκε 16%στα 13,69 δολάρια, αφού η προσφορά της Cingular ”υπερτίμησε” κατά 27% τη μετοχή της εταιρίας σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμό της την Παρασκευή.

Hμετοχή της Provident πραγματοποιεί ράλι, ενώ αυτή της National City υποχωρεί.

H μετοχή της GreenPoint εκτινάχθηκε 18%, ενώ οριακά κέρδη καταγράφει και η North Fork.

Κέρδη αποκομίζουν, για την ειρωνεία της τύχης, τόσο η Disney όσο και η Comcast, υποδηλώνοντας προφανώς την ικανοποίηση ορισμένων επενδυτών για την αποτροπή της εξαγοράς της Disney.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, θετικά ήταν τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου και την παραγωγικότητα του ίδιου μήνα. Για την πρώτη σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού από το 0,1% σε 0,8% ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα είναι μικρότερη και θα διαμορφωθεί στο 0,7%.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία από την παραγωγικότητα, το ποσοστό της οποίας διαμορφώθηκε στο 76,2% από 75,8% τον Δεκέμβριο.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίες, ημιαγωγών και μέσων μαζικής επικοινωνίας οδήγησαν την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών με άξονα τη Vodafone, τη Vivendi Universal, την ASML και το Reuters.

Στο Σϊτι του Λονδίνου ο Fste εκτινάχθηκε στις 4.461,5 μονάδες με ικανοποιητικά κέρδη 1,21%, στο Παρίσι ο Cac έκλεισε στις 3.703,82 μονάδες με κέρδη 0,7%,ενώ στη Φραγκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 4.095,86 μονάδες με κέρδη 0,62%.

Η ”αποτυχία” της Vodafone να εξαγοράσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού την AT&T ireless οδήγησε τη γιορτή των επενδυτών στην αγορά του Σίτι, που επέστρεψαν μαζικά στη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας του κόσμου εκτινάσσοντας τη μετοχή της κατά 4,52% στις 138,5 πέννες.

Η αισιοδοξία ότι η Vodafone απέφυγε να εμπλακεί σε μια επίπονη διαδικασία στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας οδήγησε τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα εντείνει την επιθετική της πολιτικής προς την άλλη μεριά της Μάγχης, εξαγοράζοντας πιθανώς το υπόλοιπο ποσοστό της γαλλικής SFR, την οποία ελέγχει η Vivendi Universal.

1

Η Vivendi Universal πραγματοποίησε ράλι 5,3% στα 22,53 ευρώ, ενώ η Deutsche Telekom ”έτρεξε” 3,8% στα 16,47 ευρώ.

Η Deutsche Telekom εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του 8μηνου από την αισιοδοξία για την κερδοφορία των δραστηριοτήτων της στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Οι συγχωνεύσεις που βλέπουμε τώρα αποτελούν την αρχή ενός μεγάλου κύματος, τόνισε ο Matthias Grimm, της Cominvest Asset management που διαχειρίζεται 1,3 δισ. δολάρια στη Φραγκφούρτη.



Οι θετικές ειδήσεις για τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό τομέα συνεχίστηκαν με την ισχυρή άνοδο των εταιριών ημιαγωγών, μετά την προηγούμενη ανακοίνωση για εκτίναξη των πωλήσεων παγκοσμίως κατά 39%στα 2,59 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο.

Η ASML ”έτρεξε” με κέρδη 4,4% στα 16,25 ευρώ, ενώ η StMicroelectronics κέρδισε 0,7% στα 20,97 ευρώ.



Ράλι 18% στις 426,25 πέννες πραγματοποίησε και η πολύπαθη μετοχή του Reuters, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας 4ετίας, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη το 2003 έφθασαν στα 43εκατ. στερλίνες, από τις ζημιές 4004 εκατ. στερλινών του 2002.

Ανοδο κατά 5,7% στα 16,8 ευρώ πραγματοποίησε και η Air France, μετά την ανακοίνωση προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v