PWC: ”Πρωτιά” για ΗΠΑ στην εταιρική διακυβέρνηση

Αυξημένη ευαισθησία δείχνουν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης οι αμερικανοί έναντι των ευρωπαίων, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της PricewaterhouseCoopers. Στο 2003, το 62% των αμερικανικών Δ.Σ. αύξησαν το χρόνο ενασχόλησής τους με την εταιρική διακυβέρνηση, έναντι 32% των ευρωπαϊκών.

PWC: ”Πρωτιά” για ΗΠΑ στην εταιρική διακυβέρνηση
Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΗΠΑ υπερτερούν σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους όσον αφορά την προσπάθεια και το χρόνο που καταβάλλουν για την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την τριμηνιαία έρευνα της PricewaterhouseCoopers ”Βαρόμετρο της Διοίκησης” που για το τρίτο τρίμηνο του 2003 διεξήχθη ανάμεσα σε 177 Αμερικανούς και 138 Ευρωπαίους Οικονομικούς Διευθυντές και Διευθύνοντες Συμβούλους πολυεθνικών εταιριών.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται, το 32% των ευρωπαϊκών Δ.Σ. αύξησε τον χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλλει για την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, έναντι του 62% των αμερικανικών Δ.Σ.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (54%) δεν άλλαξαν το βαθμό εμπλοκής τους σε σχέση με το 2002, ενώ μόνο το 1% μείωσε το χρόνο που αφιερώνει στην εταιρική διακυβέρνηση.

Ανεξάρτητα, όμως, από το χρόνο που διαθέτουν για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης, το 20% των Δ.Σ. στην Ευρώπη, όσο και την Αμερική έλαβε μια αύξηση των συνολικών αποζημιώσεων κατά το τελευταίο έτος, ενώ το 11% των εταιριών στην Ευρώπη και το 10% στις ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει τις αποζημιώσεις στο προσεχές 12μηνο.

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη των αυξήσεων που δόθηκαν σε μέλη των Δ.Σ. είναι, επίσης, συγκρίσιμα αφού κατά μέσο όρο 16,6% των Ευρωπαίων και το 17,9% των Αμερικανών Προέδρων Δ.Σ. έλαβαν αύξηση.

Άλλωστε, οι μέσες αυξήσεις των αποζημιώσεων των Προέδρων Δ.Σ. αναμένεται να κυμανθούν στο 10,4% για την Ευρώπη και 10,0% για τις ΗΠΑ για τους επόμενους 12μήνες.

”Είναι προφανές ότι τα Δ.Σ. στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εργάζονται σκληρότερα για να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις που θέτουν οι νέοι κανονισμοί” σχολίασε ο David Philips ειδικός της PricewaterhouseCoopers σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ”οι ευρωπαϊκές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν νέες, απαιτητικότερες συνθήκες σε πολλές χώρες και όσες είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται στις οδηγίες του νόμου Σαρμπάνης-Όξλευ”

Παράλληλα, η έρευνα της PricewaterhouseCoopers εστιάζει το ενδιαφέρον της στο ρόλο των Επιτροπών Ελέγχου στο εν λόγω ζήτημα και εξετάζει την καταλληλότητα των εν λόγω ρυθμιστικών αρχών για την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, το 44% των ευρωπαϊκών επιτροπών ελέγχου αύξησε το χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλλει τον τελευταίο χρόνο (το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ είναι 68%), ενώ το 39% δαπάνησε περίπου τον ίδιο χρόνο με το προηγούμενο έτος.

Μόνο στο 12% των ευρωπαϊκών επιτροπών ελέγχου δόθηκαν αυξήσεις σε αντίθεση με το 22% των επιτροπών στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η μέση αύξηση για τις ευρωπαϊκές επιτροπές ελέγχου ήταν 14%, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 26,2%. ”Οι Επιτροπές Ελέγχου είναι οι διακριτικοί ήρωες της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ευρώπ用σχολιάζει ο κ. Philips.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v