Κομισιόν: ”Όχι” σε Σρέντερ για ”Υπέρ-Επίτροπο”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενη πρόταση δημιουργίας ”Υπερ-Επιτρόπων” από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, ενώ Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία καταγγέλουν τη δημιουργία ”νέου Διευθυντηρίου”.

Κομισιόν: ”Όχι” σε Σρέντερ για ”Υπέρ-Επίτροπο”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την ιδέα που καλλιεργούσε η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία για τη δημιουργία ενός ”Υπέρ- Επιτρόπου” για τον έλεγχο της εσωτερικής αγοράς, του περιβάλλοντος, του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης του Γερμανού καγκελάριου Σρέντερ, του Γάλλου προέδρου Σιράκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ ο καγκελάριος Σρέντερ θα ανακοινώσει την πρόταση για τη δημιουργία ενός ”Υπέρ- Επιτρόπου” για τη βιομηχανία.

Ο Ρέιχο Κεμπίνεν, ο επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι μια ανάλογη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πιθανή υιοθέτησή της στο μέλλον θα διαβάλει την ισονομία και ισότητα ανάμεσα στους Ευρωπαίους Επιτρόπους, που αποτελεί βασικό στοιχείο της λειτουργίας της ευρωπαϊκής ”κυβέρνησης”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει κατά περιόδους διάφορες αρμοδιότητες σε Επιτρόπους ή ομάδες Επιτρόπων, έχοντας αποφύγει τη δημιουργία εσωτερικής ιεραρχίας, ενώ παράλληλα αύξησε τη θεματολογία των ψηφοφοριών με απλή πλειοψηφία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο καγκελάριος Σρέντερ αναμένεται ότι θα προτείνει αύριο στον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ και το Βρετανό πρωθυπουργό Μπελρ τη συνολική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων και των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung ο καγκελάριος Σρέντερ θα προτείνει τη δημιουργία ”Υπερ- Επιτρόπου” για τη βιομηχανία, ζητώντας από τους άλλους δύο Ευρωπαίους ηγέτες να αναθέσουν την πρώτη θητεία του σε Γερμανό.

Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, με ξεχωριστές τους ανακοινώσεις, κατήγγειλαν ότι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βερολίνο, ανάμεσα στους τρεις ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κοινοτικών χωρών, στοχεύει στη διαγώνια δημιουργία ενός νέου Διευθυντηρίου που θα κατακερματίζει τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v