Τεχνολογίας ανάκαμψη στη Wall Street

Υψηλότερα ωθείται η αμερικανική αγορά μετά τη δεύτερη ”ανάγνωση” των στοιχείων για την ανεργία και τις θέσεις εργασίας, με τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει ράλι ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Ericsson. Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη.

Τώρα, τα έχουμε δει όλα. Οι αμερικανικές αγορές κινούνται υψηλότερα διότι η ανεργία παραμένει σταθερή και δεν μειώνεται, όπως και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, εξέλιξη –που φυσικά– είναι θετική, διότι απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού!!!!!!

Όσοι πιστοί της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής προσέλθετε. Όσοι πιστοί της ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής, αποχωρήστε διακριτικά.

Δυστυχώς, θα αναλωθούμε σε θεωρία. Οφείλουμε να το πράξουμε, ως οικονομολόγοι.

Σε μια ορθόδοξη οικονομική ανάπτυξη, αν θέλετε σε μια φάση κυκλικής ανάκαμψης που έπεται μιας περιόδου ύφεσης, το ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ είναι να υπάρξει περίοδος αύξησης των βασικών επιτοκίων. Προκειμένου η οικονομία να μην οδηγηθεί σε υπερβολές, όπως η υπερχρέωση, η δημιουργία ”φουσκών” στην αγορά ακινήτων κ.ο.κ.

Η ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της Ericsson δίνει ”φτερά” στον τεχνολογικό κλάδο αλλά και στη μετοχή της ίδιας, που ενισχύεται κατά 11%. Αντίστοιχα, και η Nokia σημειώνει άνοδο 3%.

Εξάλλου, υψηλότερα περί το 2% κινούνται και οι μετοχές των Cisco Systems και McDonalds, ενώ αντίστοιχα είναι και τα κέρδη των Caterpillar και Citigroup.

Με το να τιμολογούν οι αγορές ως μέγιστο αρνητικό την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καταδεικνύουν δύο πράγματα: Ή ότι οι υπερβολές της τελευταίας δεκαετίας δεν έχουν εξαλειφθεί παρά την έντονη χρηματιστηριακή διόρθωση της περιόδου 2000-2002, ή ότι η φύση της ανάκαμψης παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και επιρρεπής σε μεταβολές του επιτοκιακού περιβάλλοντος. Κάτι που σημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν είναι ”στέρεα”. Πρόσκαιρη ίσως.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό αυτή τη στιγμή να υπερτιμολογούνται οι αποτιμήσεις.

Διότι εάν η αμερικανική οικονομία ανακάμψει, θα έχουν δημιουργηθεί πολλαπλές φούσκες, με βασικότερη αυτή της αγοράς ακινήτων και της καταναλωτικής πίστης.

Σε αντίθετη περίπτωση –όπου ορθώς δεν αυξάνονται τα επιτόκια– οι αποτιμήσεις είναι ήδη υπέρογκα υψηλές, καθότι η ύφεση θα πλήξει τα αποτελέσματα των εταιριών.

Η ουσιώδης αντίδραση ήρθε στην αγορά συναλλάγματος. Με μαζικό sell-off του δολαρίου (1,27 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου), ενώ παράλληλα μαζική είναι η μεταστροφή στα πολύτιμα μέταλλα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρώπη γιατί αντέδρασε ανοδικά; Σημαντικό όσο και αναπάντητο το ερώτημα. Δηλαδή, η Ευρώπη τι θέλει; Να διατηρηθούν ως έχουν τα αμερικανικά επιτόκια; Ή μήπως βοηθάει τις ευρωπαικές εξαγωγές ο συνδυασμός ανεργίας και μη - ανταγωνιστικότητας στην αγορά των ΗΠΑ;

Το παράδοξο των αγορών. Πρόσκαιρη αντίδραση, θαρρούμε.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται περί το 0,57% στις 10555,11 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,42% στις 2048,16 μονάδες και ο S&P καταγράφει κέρδη 0,84% στις 1138,06 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4402,7 μονάδες με κέρδη 0,42%, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,40% και ο DAX έκλεισε στις 4044,99 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,75%.



”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v