Συσσώρευση σε Dow, διολίσθηση για Nasdaq - S&P

Σημάδια σταθεροποίησης επιδεικνύει ο Dow Jones μετά τα θετικά στοιχεία από το δείκτη ISM παροχής υπηρεσιών και βιομηχανικές παραγγελίες, ενώ συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος S&P και Nasdaq, λόγω της Cisco και Ciena. Παρίσι και Φρανκφούρτη πληρώνουν το ακριβό ευρώ.

Ό,τι είπαμε χθες. Σε τροχιά ήπιας διόρθωσης η Ευρώπη, με τις αθροιστικές απώλειες σε Cac και Dax να αρχίζουν να παίρνουν... διαστάσεις, μόνο που δεν συμβαίνει κάτι που να μην αιτιολογείται. Έστω και με βάση την τεχνική ανάλυση.

Τι συμβαίνει; Τόσο ο Cac όσο και ο Dax αντιδρούν στην αδυναμία περαιτέρω διόρθωσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, κι επειδή έρχεται η σύνοδός της G7 το Σαββατοκύριακο, όπου οι αντιδράσεις στις αγορές συναλλάγματος ενδέχεται να είναι εξαιρετικά οξείες, και δη σε περίπτωση που έχουμε νέα ενίσχυση του ευρώ, οι πιέσεις που θα ασκηθούν στις Ευρωαγορές μπορεί να είναι σημαντικές.

Από κει και πέρα ”κόπωση”. Νευρικότητα αν θέλετε. Παρά την βελτίωση των συνθηκών στον τομέα μεταποιητικής δραστηριότητας και στις ΗΠΑ, η αγορά εργασίας δεν ανακάμπτει.

Και δεν ανακάμπτει, διότι η βελτίωση στον τομέα της μεταποιητικής δραστηριότητας πηγάζει από την αυξημένη παραγωγικότητα και την μείωση των τιμών, ήτοι περαιτέρω απώλεια του pricing power.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης παροχής υπηρεσιών ISM σημείωσε άνοδο στο 65,7 από το 58 του Δεκεμβρίου, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για άνοδο στο 60.

Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,1% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2% το Δεκέμβριο.

Συνεπώς, κι επειδή η αγορά εργασίας δεν παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης – άξιων αναφοράς – μήνες τώρα, η λογική του ”όλα τα λεφτά στην αγορά” δεν μπορεί να ισχύσει.

Υπάρχει και μια λίγο πιο δυσδιάκριτη πτυχή που χρήζει αναφοράς. Παρά την πίεση που δέχθηκαν οι τιμές των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού μετά την ανακοίνωση των macro, δεν βλέπουμε το γνωστό ”ράλι ρευστότητας”.

Αντ΄ αυτού, μόνο ο Dow δείχνει να θέλει να συνεχίσει τη στενή συσσωρευτική του κίνηση, αφού Nasdaq και S&P συνεχίζουν την διολίσθηση.

Οι απώλειες του Nasdaq επιτείνονται κυρίως από την πτωτική πορεία των μετοχών της Cisco Systems (-6%) και της Ciena (-17%). Η Cisco Systems ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου χρήσης, που ήταν μεν ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, δεν κατόρθωσαν ωστόσο να ικανοποιήσουν και τους πιο ”απαιτητικούς”.

Επίσης, η εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ciena εξέδωσε αρνητική προειδοποίηση για τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου.

Συμπερασματικά, λίγα πράγματα. Ευκρινής η τεχνική διόρθωση Cac και Dax προς τις 3.600 και τις 4.000 αντίστοιχα, εμφανής η αδυναμία διάσπασης των 4.500 στον FTSE και περιμένουμε νεότερα...

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10511,03 μονάδες με κέρδη 0,06%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,38% στις 2037,78 μονάδες και ο S&P καταγράφει απώλειες 0,32% στις 1132,35 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4398,5 μονάδες με κέρδη 0,18%, ο DAX έκλεισε στις 2050,82 μονάδες με απώλειες 0,72% ενώ και ο CAC 40 υποχώρησε περί το 0,84% στις 3607,57 μονάδες.



”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v