Σε σταθερή παραγωγή προσανατολίζεται ο OPEC

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν επιτρέπουν στον OPEC να αποφασίσει μείωση του πλαφόν παραγωγής στην συνεδρίαση της Τρίτης στο Αλγέρι. Τάσεις σταθεροποίησης στις τιμές του πετρελαίου (29,30 δολ. το Brent στο Λονδίνο) μετά τις απώλειες 5% στην εβδομάδα.

Σε σταθερή παραγωγή προσανατολίζεται ο OPEC
Ο OPEC κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει σταθερό το πλαφόν παραγωγής στην κρίσιμη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας, γιατί οι τιμές του προϊόντος είναι πολύ υψηλές και δεν αφήνουν περιθώρια μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και τις δηλώσεις των αξιωματούχων του πετρελαϊκού καρτέλ.

Ο 11μελής οργανισμός των κρατών-εξαγωγέων πετρελαίου πραγματοποιεί την Τρίτη στο Αλγέρι τακτική σύνοδο για την καθορισμό της πολιτικής του στην παραγωγή β’ τριμήνου.

Η άντληση πετρελαίου του καρτέλ αυτή την περίοδο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών και ο OPEC φοβάται ότι θα δημιουργηθεί υπερπροσφορά, καθώς το κρύο υποχωρεί πλέον στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη βόρειο Ασία.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα με σταθεροποιητικές τάσεις, μετά από τρεις επάλληλες συνεδριάσεις απωλειών. Το ελαφρό αργό στις ΗΠΑ, που έχει υποχωρήσει 5% από τη Δευτέρα, κινείται με κέρδη 15 σεντς στα 33,23 δολάρια. Το Brent στο Λονδίνο κερδίζει 3 σεντς στα 29,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι εν λόγω τιμές είναι κάθετα χαμηλότερες από τα υψηλά 10μήνου (στα 36,37 δολάρια για την αμερικανική ποικιλία) που προκάλεσε στην αγορά τον Ιανουάριο η βαρυχειμωνιά στο δυτικό ημισφαίριο.

Πολλοί υπουργοί Πετρελαίου των μελών του OPEC έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι το καρτέλ, που ελέγχει τις μισές εξαγωγές αργού πετρελαίου, κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει το όριο παραγωγής στα 24,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v