Νέοι τρομοφόβοι ”πιέζουν” τη Wall

Τα νέα που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη και κάνουν λογο για 26 νεκρoύς και εκατοντάδες τραυματίες ύστερα από εκρήξεις στο προξενείο της Βρετανίας και την επίσης βρετανική τράπεζα HSBC αλλά και η ξαφνική εκκένωση του Λευκού Οίκου, επαναφέρουν τους φόβους για την παγκόσμια ασφάλεια και οδηγούν σε πτώση την αμερικανική αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι εκρήξεις στο προξενείο της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη και στην επισης βρετανική τράπεζα HSBC αλλά και η εκκένωση του Λευκού Οίκου, οδηγούν σε απώλειες την αμερικανική αγορά, καθώς ”αναβιώνουν” οι φόβοι για την παγκόσμια ασφάλεια.

Πτώση καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ ”επωφελείται” των εξελίξεων, σημειώνοντας άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,1925 δολάρια.

Όσον αφορά στις εταιρικές ειδήσεις η Hewlett-Packard ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου χρήσης υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς όλες οι επιχειρησιακές της μονάδες κατέγραψαν κέρδη σε λειτουργικό επίπεδο για πρώτη φορά από την έναρξη του έτους.

Εξάλλου, τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000, με τον αριθμό να διαμορφώνεται στις 355.000 για την εβδομάδα που πέρασε, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2001. Αντίστοιχα επίπεδα είχαν σημειωθεί όμως και στα τέλη Οκτωβρίου. Αναλυτές προέβλεπαν την υποχώρησή τους στις 365.000.

Ο δείκτης των δεικτών αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,4%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Caton στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της Fed, Αlan Greenspan επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το υπέρογκο έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ να μειωθεί χωρίς να παρατηρηθεί κρίση στην οικονομία.

Παράλληλα ο κ. Greenspan δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα κατάρρευσης του δολαρίου λόγω του προαναφερθέντος ελλείμματος.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί περί το 0,45% στις 9644,98 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,54% στις 1889,32 μονάδες. Ο S&P καταγράφει πτώση 0,58% στις 1036,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v