Δολάριο και τρομο-ανησυχίες πίεσαν τη Wall

Οι τάσεις ρευστοποίησης που έκαναν την εμφάνισή τους προς το τέλος της συνεδρίασης, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και τις ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και αλλού, οδήγησαν σε απώλειες την αμερικανική αγορά. Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι τάσεις ρευστοποίησης που έκαναν την εμφάνισή τους προς το τέλος της συνεδρίασης, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και τις ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και αλλού, οδήγησαν σε απώλειες την αμερικανική αγορά για έβδομη ημέρα στη διάρκεια των οκτώ τελευταίων συνεδριάσεων.

Εξάλλου, με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούνταν σε θετικό επίπεδο.

Ειδικότερα, η Home Depot αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους της για τα κέρδη ανά μετοχή του έτους κατά 15%-17% σε σχέση με το 2002, διατηρώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις στο 9%-12%.

Παράλληλα, τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας λιανικής ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών (4 σεντς), ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 14,7% στα 16,6 δισ. δολάρια. Η μετοχή της ενισχύθηκε περί το 1%.

Εξάλλου, η General Electric ακολούθησε ανοδική πορεία ύστερα από την αναβάθμισή της σύστασής της από τη Merrill Lynch σε buy από neutral, και της αύξησης της τιμής στόχου στα 33 δολάρια. Η μετοχή της κέρδισε 3,5%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές της Sun Microsystems (κατά 5%) αλλά και της Microsoft (+2,5%). Η Agilent Technologies σημείωσε άνοδο υψηλότερη του 5%, ύστερα από την καταγραφή κερδών στο τρίμηνο έναντι των ζημιών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Παράλληλα, η America Securities αναβάθμισε τη σύστασή της για την BEA Systems στο neutral από sell, καθώς οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει από την έναρξη του έτους 16%, και αποτελούν τώρα ελκυστική ευκαιρία.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές των Citigroup και Morgan Stanley, ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν το ρόλο των τραπεζών στο λογιστικό σκάνδαλο της Freddie Mac.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 2% σε ετήσια βάση, έναντι του 2,3% του Σεπτεμβρίου, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο (μηνιαία βάση) μετά την κατά 0,3% αύξηση του Σεπτεμβρίου.

Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 1,125 στα 4,50 δολάρια ενώ και ο ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,43% στα 5,69 δολάρια. Στα 20,69 δολάρια έκλεισε η 3Ε.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,89% στις 9624,16 μονάδες, ενώ και ο S&P υποχώρησε περί το 0,91% στις 1034,15 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,46% στις 1881,75 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 4534,7 μονάδες, ενώ απώλειες 0,22% σημείωσε ο DAX στη Φρανκφούρτη, διαμορφούμενος στις 3666,28 μονάδες. Πτώση κατά 0,19% κατέγραψε και ο CAC 40 στις 3352,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v